Transformerplatform installeret ved Anholt
Publiceret 7. april 2012 kl. 13.55
Transformerplatform installeret ved Anholt
Danmarks hidtil største offshore transformerplatform er på plads 12 sømil ud for Grenå. Den er knudepunktet for Anholt Havmøllepark.

Af Lene Dalsgaard Nielsdatter

Klik på billedet for at forstørre det

Med hjælp fra et hollandsk kranskib har Energinet.dk i påsken installeret den cirka 1600 ton transformerplatform på positionen ud for Anholt.

Platformen, som vejer det samme som 100 fyldte bybusser, er Danmarks hidtil største offshore transformerplatform. Den er knudepunktet i det anlæg Energinet.dk opfører for at kunne forbinde Anholt Havmøllepark med elnettet på fastlandet.

Skærtorsdag ankom kranskibet Stanislav Yudin fra Rotterdam og prammen fra Aalborg med transformerplatformen. Her ankrede kranskibet op med sine otte ankre, men måtte vente på, at vinden løjede af.

Langfredag var platformen installeret på fundamentet. Det tog tre en halv time.  Projektleder fra Energinet.dk, Poul Damgaard, havde forventet det ville tage dobbelt så lang tid.

- Det er en stor dag, for det er kulminationen på tre års arbejde. Alt gik som det skulle, da vi endelig havde det rette vejrvindue, siger Poul Damgaard.

Den 27 meter høje transformerplatform bliver strømmens første stop, når Anholt Havmøllepark begynder at snurre. Platformens tre transformere skal sætte spændingen op fra havmøllernes 33 kV til 220 kV, inden strømmen sendes via søkabel ind i elnettet på fastlandet.

Anlægget skal være klar til drift den 1. august.

Fakta

Transformerplatformen
Offshore platformen vejer cirka 1600 ton og er 15,5 meter høj. Fra platformens højeste punkt er der 27 meter til havoverfladen.
Platformen har tre etager med et samlet areal på cirka 1800 m2.
Det er en ubemandet platform, hvor tre transformere opsamler strømmen og øger den elektriske spænding, inden den sendes via søkablet i land.

Anlægget
De tekniske anlæg består af fem dele, der udover offshore transformerplatformen tæller:
Et 25 kilometer langt 220 kilovolt søkabel fra transformerplatformen til kysten nord for Grenå.