Aktuelle temaer
Du er her:Skip Navigation Links > Forside > GAS > Aktuelle temaer
Sidst opdateret 10. december 2014
Aktuelle temaer
Et grønnere gassystem, forsyningssikkerhed midt i en Ukrainekrise og potentialet for skifergas. Dette var nogle af temaerne på årets internationale gaskonference, som blev afholdt i København.
gas2015gas2015gas2015gas2015

750 gasfolk fra hele verden delte ny viden i København
Der var alt fra danske naturgasbaserede mikrokraftvarmeanlæg og japanske brændselsceller, der er vundet frem efter Fukushima atomulykken, til tyrkiske kalibreringsmetoder og nye måder at detektere odorant og dermed gasudslip.International Gas Union Research Conference i København, September 2014. Foto: Anne Maarbjerg Rasmussen.

Tivoli Congress Center var 17. til 19. september 2014 fyldt med 750 gasfolk fra 45 lande. Dansk Gas Forening var vært for International Gas Research Conference 2014 - konferencen er en af de vigtigste og mest prestigefyldte inden for gasområdet.

800 abstracts med ny viden, undersøgelser og teknologier var på forhånd sendt ind til konferencen, og 403 var udvalgt til at blive præsenteret fra podium på scenen, i workshops eller i postersessions. Her kunne deltagerne gå rundt mellem de mange stande og opsøge lige netop den nye teknologi eller det nye apparat, de var interesseret i at vide mere om.

Vellykket konference både fagligt og organisatorisk
Da nogle hæsblæsende dage med både fagligt input og diskussioner over middagstallerknerne var overstået, kunne arrangørerne puste veltilfredse ud.

-Alt klappede, som det skulle, så jeg er glad, siger Peter Hodal, der er formand for Dansk Gas Forening og derudover er områdeleder i Energinet.dk’s gasafdeling.

-Men jeg er især glad for, at så mange mennesker fra så mange lande kan mødes og udveksle erfaringer og berige hinanden. Sådan en konference viser, at selv om vi alle arbejder med de samme gasmolekyler, så er der utrolig mange måder at gøre det på, og de forskellige selskaber og forskellige lande har valgt vidt forskellige veje og er vidt forskellige steder, siger han.


Peter Hodal, formand for Dansk Gas Forening, områdeleder i Energinet.dk’s gasafdeling overrækkes et diplom for værtsskabet ved IGRC 2014 og et diplom for at varetage formandskabet for Danish National Organising Committee. Diplomerne overrækkes af Torstein Indrebø, Generalsekretær for den Internationale Gas Union. Foto: Anne Maarbjerg Rasmussen.

Naturgas erstatter kul
Nogle lande er ved at introducere naturgas, fordi det er meget mere CO2-venligt end det kul, de er vant til at brænde af. Andre lande begynder at udskifte naturgas med grønne gasser.

Nogle satser på central produktion, andre på mikroanlæg i hver enkelt husstand – og alle kigger spændt på USA, hvor skifergas har skabt en energirevolution. Hvad kommer det til at betyde – for energipriserne, for eksporten af flydende gas til resten af verden, for fund andre steder i verden, for klimaet og miljøet?

Men uanset ståsted og standpunkt, så konkluderede vicepræsidenten for den internationale gas sammenslutning, IGU, amerikaneren David Caroll, at gas har en stor fremtid:

- We have seen the future – and it is us, sagde han fra scenen på afslutningsdagen.
Peter Hodal er enig.

-Ser man på verdensplan, er naturgas i fremgang mange steder. I Danmark er vi et lidt andet sted. Vi er en i overgangsfase. Mængderne af gas fra Nordsøgas falder, og vi begynder at importere mere fra udlandet, samtidig er vi på vej mod et fossilfrit energisystem og begynder at få flere grønne gasser.

Men selv om de samlede gasmængderne falder herhjemme, så vil gas være vigtig i fremtiden – både fordi det er mere CO2-venligt end olie og kul, og fordi gas er vigtig på vejen mod et grønt energisystem. Gassen kan lagres og levere den nødvendige energi i de timer og dage, vindmøllerne står stille, siger han.

Næste store internationale gaskonference er World Gas Conference i Paris juni 2015, som afslutter det treårige franske formandskab for IGU, hvorefter amerikanerne tager over.

Emnerne på årets internationale konferencer afspejler den energipolitiske dagsorden og dette års aktuelle temaer i Gas i Danmark 2015, som netop er: Gasforsyningssikkerhed i et europæisk perspektiv, vejen til et grønnere gassystem, 10 år med gasdetailmarkedet og skifergas i Danmark.

34/56

Kontakt

Peter A. HodalTeknik og Anlæg+4523338700Send mail
Peter A. Hodal

Fakta

Gas i Danmark 2015 

Læs mere


Spørgsmål

Har du konkrete faglige spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig direkte til kontaktpersonen øverst på siden.

Vores generelle kontaktinfo finder du her.