Gas i Danmark 2015
Du er her:Skip Navigation Links > Forside > GAS > Gas i Danmark 2015
Sidst opdateret 10. december 2014
Gas i Danmark 2015
Gassystemet udfordres og udvikles indenfor forsyningssikkerhed i Europa, et grønnere gassystem og flere muligheder for kunderne.
gas2015gas2015gas2015_gassen i fremtidengas2015_aktuelle

 - It’s not easy being green, sagde frøen Kermit i sin tid.

Og da var Kermit faktisk årtier forud for sin tid. I hvert fald gentog Morten Bæk, direktør i Energistyrelsen, på vegne af Klima-, Energi- og Bygningsminister Morten Helveg Petersen, disse ord under den store, internationale gaskonference, IGRC, som Danmark var vært for i september 2014.


IGRC-konferencen i Tivoli Congress Center. Foto: Anne Maarbjerg Rasmussen.

Omkring 750 deltagere fra 45 lande lagde vejen forbi Tivoli Congress Center, og debatten både fra hovedscenen og i de mere uformelle miljøer omkring konferencen kredsede især om tre hovedemner: Et grønnere gassystem, forsyningssikkerhed midt i en Ukrainekrise og potentialet for skifergas.

Fokus på internationalt samarbejde
For alle tre temaer var der i debatten bred enighed om, at løsningerne ligger i et endnu tættere internationalt samarbejde. Og det bakker Torben Brabo, direktør for Gasmarked og -drift i Energinet.dk, op om her i Gas i Danmark 2015:

- Uden det internationale samarbejde kan vi ingenting. Løsningen mod fremtidens energisystem kræver vidensdeling og fælles projekter. Dette gælder også på tværs af grænser. Visse lande har karakteristika, kompetencer eller politiske ønsker, der medfører, at de forædler eller udvikler en given teknologi eller mekanisme, nærmest til ”best practise”. Den viden skal vi andre trække på, og det gør vi allerede i vid udstrækning, siger han.Torben Brabo, direktør for Gasmarked og -drift. Foto: Per Dalsjø Schmidt.

IGRC-konferencen var da heller ikke årets eneste internationale arnested for fremtidens gassystem.

Tidligere på året mødtes topledere fra gastransmissionsselskaber danske Energinet.dk, Hollandske Gasunie, Belgiske Fluxys, Franske GRTgaz, svenske Swedegas og schweiziske Gaznat i Amsterdam, da de alle var til stede ved den årlige Flame konference. Samarbejdet mellem de seks lande arbejder strategisk med at understøtte den grønne omstilling ved at dele og udvikle grønne løsninger.

Dansk forsyningssikkerhed er stadig høj
Der bliver altså arbejdet intensivt med at nå i mål med den grønne omstilling på lang sigt. Men vi kan ikke ignorere det korte sigt, mener Torben Brabo, nu hvor vi står midt i to større udfordringer for gasforsyningen; nemlig en aftagende gasproduktion i Nordsøen og en Ukrainekrise. De to ting kunne ellers let udgøre en ond cirkel, når Danmark i højere grad bliver afhængig af importeret gas fra udlandet.

- Den nye forbindelse mod Tyskland, som vi investerede i sidste år kan overtage leveranceansvaret fra Nordsøen. Forbindelsen kan sammen med Nordsøen og de to danske gaslagre fortsat levere en meget høj forsyningssikkerhed i Danmark, forklarer Torben Brabo, og det bekræftede en EU-stresstest, som blev gennemført i juli 2014 blandt 38 lande.

- På den ene side påvirker konflikten mellem Ukraine og Rusland EU negativt, fordi planlagt samarbejde nedprioriteres og udskydes. På den anden side, fortsætter gassektoren i 'normalt driftsmodus'. Gassen flyder som den skal fra Rusland til EU – også gennem Ukraine.

Læs mere i ’Gas i Danmark 2015’ om, hvorfor gassystemet udfordres og udvikles:

Hvad skete der i 2014?
Hvad sker der i 2014-2015?
Udfordringer for gassen i fremtiden
Aktuelle temaer 

 

1/56

Kontakt

Stine Grenaa JensenGassystemudvikling+4523338692Send mail
Stine Grenaa Jensen

Fakta

Gas i Danmark 2015 

​'Gas i Danmark' er Energinet.dk's rapport til Energistyrelsen, som udkommer hvert år.
 
Rapporten 'Gas i Danmark 2015' opfylder kravene om:
 
Årlig forsyningssikkerhedsrapport, jf. § 3 i Bekendtgørelse om Naturgasforsyningssikkerhed.
 
Sammenhængende helhedsorienteret planlægning af transmissionsnettet, jf. § 7 i Bekendtgørelse om anvendelse af naturgasforsyningsnettet.


Spørgsmål

Har du konkrete faglige spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig direkte til kontaktpersonen øverst på siden.

Vores generelle kontaktinfo finder du her.