Meget mere energi fra havvind
Folketinget har besluttet at sætte gang i forberedelserne til etablering af to energiøer i Danmark, én i Nordsøen og én i Østersøen. Energiøen på Bornholm skal rumme 3 GW, mens energiøen i Nordsøen skal kunne rumme 3 GW i 2033 og minimum 10 GW i 2040.
Én ø - flere forbindelser: Med energiøer kan strømmen fra mange havmølleparker samles og føres direkte fra energiøen til flere lande. Det er nyt, for indtil nu har man bygget efter devisen én havmøllepark med én strømforbindelse til ét land.
Flere konstruktionstyper: En kunstigt skabt energiø vil kunne anlægges som en opfyldt sand-ø, som stålplatforme eller som en inddæmmet ø med sænkekasser af beton eller stål, der fyldes op med fx stenmateriale. Energiøen i Nordsøen skal konstrueres som en inddæmmet ø. Energiøen i Østersøen udnytter en allerede eksisterende ø, nemlig Bornholm, som samlingssted for strømmen.
Brint og grønne brændsler: Overskydende grøn strøm fra de to energiøer kan omdannes til brint og klimaneutrale brændsler, som kan bruges i fly, skibe og i den tunge industri (såkaldt Power-to-X).
Energinets rolle
Forberedende undersøgelser: Energinet har ansvar for at udføre de forberedende miljø- og havbundsundersøgelser.
Elkabler til andre lande: Energinet har ansvar for at udvikle og drive elkabler mellem Danmark, energiøerne og andre lande.
Systemansvar: Energinet har ansvar for, at grøn energi fra energiøerne forbindes og integreres med energisystemet på land.
Energiøer - grøn energi til flere lande
Energiøer skal forbindes til flere lande
Indtil nu har hvert land i Europa udbygget havvind hver for sig. Med energiøerne ændrer det sig. Men det tager mere end et par dage at bygge en elforbindelse mellem to lande og en energiø.
I videoen udfolder Energinets Hanne Storm Edlefsen de gode grunde til, at det tager noget tid.