Forundersøgelserne til Energiø Nordsøen bidrager til historisk fund i dansk farvand

De igangværende miljøundersøgelser i forbindelse med Energiø Nordsøen har ført til opdagelsen af en stomsvale, der aldrig før er set i dansk farvand.


Foto: Troels Eske Ortvad

I dagene 20-21. maj stævnede folk fra Aarhus Universitet og NIRAS, som står for miljøundersøgelserne til Energiø Nordsøen, som sædvanligt ud fra Vestkysten på det 42 meter lange skib MV Skoven. Formålet var at undersøge miljøet i og omkring det sted, energiøen påtænkes at etableres. I disse dage var også fugleobservatør og fotograf Troels Eske Ortvad med ombord, og missionen var klar for Ortvad; han skulle måle fuglenes flyvehøjde og optælle fugle mellem bøje-positioner. Men 21. maj skete der noget ekstraordinært på MV Skoven. Fuglefotografen Ortvad havde sat sig godt til rette i sin ”observationskasse” oven på styrehuset, hvor han heraf kunne få det bedste udsyn af fuglene til alle sider. For at kunne artsbestemme de observerede fugle gør Troels Eske Ortvad brug af et kamera med telelinse, som gør det muligt at zoome hurtigt ind på de adrætte fugle. 

Ortvad sad, som han plejer, klar til at notere de sædvanlige arter som Mallemuk, Sule og Ride med et kamera ved sin side for, forhåbentlig, at dokumentere en af de mere fåtallige arter såsom Kjover. Lige denne dag skulle det da vise sig, at marginalerne var på Ortvads side.

Først viste vejret sig fra sin bedste side, og op af morgenen får Troels Ekse Ortvad pludselig øje  på den mere usædvanlige Kjove jage en Ride ude i horisonten. Det fik ham straks til at hive sin 300mm telelinse frem, i håbet om at Kjoven kom tæt nok på til at fange den på linsen. Det skulle dog vise sig, at Ortvad ikke bare med sin beslutning vandt en Kjove-præmie, men scorede fugle-observations-jackpotten. 

Ud af det blå dukker samme Kjove op kun 100 meter fra Ortvad og hans kameralinse. Denne gang var det ikke Rideren, den jagede, men en mindre sort fugl, som til fugleobservatørens store overraskelse lignede en stormsvale. Hurtigt fik han knipset fem billeder af jagten mellem den store og den lille fugl for at tjekke, om det skulle være en af de to hjemlige Stormsvale-arter, han havde fået ind på sin kameralinse. Det viste sig dog, helt ekstraordinært, at være en anden Stormsvale.

 
Foto: Troels Eske Ortvad


Aldrig før dokumenteret i dansk farvand
Troels Eske Ortvad beskriver selv opdagelsen med ordene: ” Til min store overraskelse kunne jeg dog med det samme se, at det ikke alene var en Stormsvale, men at jeg, uden at vide det, havde foreviget en Wilsons Stormsvale!”. 

En stormsvale fra Australien, der aldrig før er set i dansk farvand. 

”Jeg har hidtil set én Stormsvale fra et skib i Nordsøen på flere måneder til havs som fugle- og havpattedyr-observatør.”, fortæller OrtvadMen der er altså aldrig før observeret en Wilsons Stormsvale i dansk farvand, og det gør selve dokumentationen af Stormsvalen helt enestående. Ortvad beskriver ligeledes, hvordan Wilsons Stormsvale kendes på dens lange ben, som stikker ud bag halen. Denne hale er samtidig helt lige afskåret med meget hvidt på undergumpen, se øverste billede. 

21. maj 2022 endte med at blive en historisk dag for miljøundersøgerne af området til Energiø Nordsøen. Det viste sig også, at projektet Energiøer har en tiltrækningskraft selv for fugle helt fra Australien. 

Her ses den glade fugle- og havpattedyrobservatør Troels Eske Ortvad efter den noget overraskende dokumentation af en Wilsons stormsvale:

Foto: Troels Eske Ortvad