Gå til hovedindhold
Mammutsuger fastgjort til skibets side
På skibets side hænger ”støvsugeren”, som suger lerklumper op af kabelrenden.

Kabelrenden til Kriegers Flak renses med kæmpe støvsuger

Publiceret d. 4.8.2017 14.30
Vejen er ved at være banet for søkablet, der skal forbinde transformerplatformene til Kriegers Flak havmøllepark med landkablet i Rødvig.

På kabelruten er der nogle områder med hård havbund, hvor kablet ikke kan spules ned. Her er der blevet brugt en SCAR-plov, der er en ca. 40 tons tung metalkonstruktion, til at lave en rende i havbunden på ca. 1,4 meters dybde. Efter afslutning af dette arbejde er der imidlertid opstået en ekstra udfordring.

”En gennemgang af kabelrenden efter operationen med SCAR-ploven viste desværre, at der var faldet en del lerklumper ned i renden igen. Derfor måtte vi overveje endnu et tiltag for at sikre, at kablet bliver lagt dybt nok ned”, fortæller delprojektleder Martin Johansen fra Energinet.

Løsningen blev en kæmpe ”støvsuger”, også kaldet en mammutsuger, som suger lerklumperne op af renden igen. Mammutsugeren er fastgjort til skibet Vina fra JD-Contractors og drives af en meget stor kompressor på dækket af skibet.

Mammutsuger i aktion

Ler, vand og småsten står op fra mammutsugeren, mens den bevæger sig henover kabelrenden og suger den ren.

”Efter et par mindre justeringer har mammutsugeren vist sig særdeles effektiv til at fjerne ler og mindre sten fra bunden af renden. Vi arbejder os støt fremad, og når arbejdet er afsluttet, går vi i gang med at udlægge kablet”, afslutter Martin Johansen.