Gå til hovedindhold
Kriegers Flak CGS i drift

Kriegers flak er i kommerciel drift

Publiceret d. 16.12.2020 11.30

Efter 8 ugers prøvedrift er Kriegers Flak CGS gået i kommerciel drift tirsdag den 15. december 2020 og er således frigivet til elmarkedet.

Kriegers Flak Combined Grid Solution (CGS) kobler den kommende danske havmøllepark Kriegers Flak og de to tyske havmølleparker Baltic 1 og 2 sammen. Dermed kan de kabler, der sender strømmen fra havmøllerne i land, ikke blot transportere vindstrøm ind til forbrugerne, men også bruges til at sende strøm frem og tilbage mellem de to lande. Når havmøllerne ikke producerer energi, kan tysk strøm flyde til Danmark eller omvendt. Sammenlagt giver det os en række fordele, blandt andet at kablerne udnyttes tæt på 100 procent, at vi får en øget konkurrence på elmarkedet, og at det potentielt giver lavere elpriser. Sidst, men ikke mindst, så giver det os en forbedret forsyningssikkerhed

-Det har været et udfordrende, men også spændende projekt at deltage i, siger senioringeniør John Schmidt Rasmussen fra Energinets Kontrolcenter. Han fortæller desuden, at kapaciteten er 400 MW mod nord og syd, og at selve den måde energien vil løbe mellem landene, er afhængig af markedspriserne. Der er dog en forventning om, at energien vil løbe mod Danmark i dagtimerne og mod Tyskland i nattetimerne. Kriegers Flak CGS kan i øvrigt også bruges til at genstarte hele elnettet, både det tyske og det danske, hvis der skulle opstå et såkaldt ”blackout”. Netop den supervigtige funktion er lige blevet testet med succes.

Også Energinets adm. direktør for Eltransmission, Henrik Riis, er begejstret for idriftsættelsen:

- Combined Grid Solution er et teknisk utroligt komplekst projekt, men det er i den grad også et banebrydende projekt, hvor vi har kombineret havvind og elforbindelse mellem to lande. Det er netop den type innovative projekter, hvor vi samtænker energien over grænser, der giver os langt bedre mulighed for at sikre en effektiv grøn omstilling. Kriegers Flak CGS kan desuden bidrage med vigtige erfaringer til Danmarks kommende energiøer.