Gå til hovedindhold

'Good Practice of the Year Award' til Combined Grid Solution

Publiceret d. 24.5.2019 14.00
Energinet og vores tyske partner 50Hertz har vundet årets ’Good practice of the year’ award, som uddeles af Renewable Grid Initiative i forbindelse med Energy Infrastructure Forum i København.
Ved prisuddelingen var der især ros for tilgangen til at forbinde strømforsyningen i de to lande ved at udnytte både eksisterende og nye forbindelser til havvindmølleparkerne. Juryen henviste også til det potentiale, der ligger i at kunne implementere konceptet i andre offshore-projekter. Selve ideen kan inspirere til at integrere elnettet i hele Europa.


Mellem en af de danske offshore transformerplatforme ved den danske Kriegers Flak havmøllepark og platformen ved den tyske havmøllepark Baltic 2 er der lagt søkabler. På den måde er der skabt en forbindelse, som ved hjælp af en såkaldt ’Interconnector’ muliggør udveksling af energi mellem Danmark og Tyskland.
En af de store udfordringer har nemlig været, at Østdanmark og Tyskland tilhører hvert sit synkronområde, og elsystemerne derfor ikke ’svinger i samme takt’. Det gør, at elnettene ikke kan forbindes direkte. Derfor er der ved at blive bygget et dobbelt omformeranlæg på den eksisterende transformerstation i Bentwisch nær Rostock i Nordtyskland.
Det ene omformeranlæg ændrer vekselstrømmen fra det nordiske elsystem til jævnstrøm. Det andet omformeranlæg ændrer jævnstrømmen tilbage til vekselstrøm, der er synkroniseret med det europæiske elsystem. Ved eksport fra Tyskland til Danmark er det modsat. For at kunne styre den proces, har projektet udviklet en ’Master Controller for Interconnector Operation (MIO).


Projektleder Per Obbekær udtaler: Vi er nødt til at udfordre og udvikle alle kendte teknologier - og konstant fokusere på at være innovative i vores tilgang til nye teknologier. Vi kan kun nå vores klimamål ved at samarbejde hen over grænserne. Dette projekt er et godt eksempel på denne tilgang. Vi er taknemmelige for denne pris og for, at EU har udpeget vores projekt til "et projekt af fælles interesse" - for det er netop det, det er.

Projektet hedder Kriegers Flak Combined Grid Solution og har til formål at fremme energiomstillingen i Europa gennem en forbedret integration af ved-varende energi og samtidig øge forsyningssikkerheden i både Tyskland og Danmark.