Baggrund for projektet
400 kV-kablerne i Øresund mellem Danmark og Sverige skal skiftes, da de er tæt på at have op-brugt deres tekniske levetid. Kablerne blev lagt tilbage i 1973, og de nye kabler lægges omtrent samme sted, hvor de nuværende kabler ligger. Der er blevet gennemført en VVM-screening (Vurdering af Virkninger for Miljøet), hvor Naturstyrelsen har afgjort, at der ikke er behov for en egentlig VVM for projektet. Da projektet er en reinvestering, kræves der ikke tilladelse fra Energi, Forsynings- og Klimaministeren for at skifte kablerne.
Øresundsforbindelserne består i dag af flere forbindelser: Fire 132 kV trefase kabelsystemer, der bliver drevet parvis, og to 400 kV-kabelsystemer.
De fire kabelforbindelser er vigtige for elforsyningen i Sydsverige og Østdanmark, fordi strømmen groft sagt kan deles mellem de to lande. Tilgængelighed af det andet lands strømreserver er helt central for at kunne opretholde en høj forsyningssikkerhed, fx i tilfælde af fejl i elnettet eller på kraftværker. Her kan de to landes elsystemer i princippet fungere som hinandens backup.
Forbindelserne er desuden centrale for samhandel af el mellem Sverige og Danmark.
De fire 400 kV søkabler, der skiftes, er fra 1973, og de ejes af Svenske Kraftnät. Det ene af de fire søkabler ejes dog 50/50 pct. af Svenske Kraftnät og Energinet. Landkabeldelene ejes af selskaberne i de respektive lande.
Teknisk beskrivelse
400 kV-kablerne går mellem Kristinelund nord for Helsingborg i Sverige og Skibstrupgård nord for Helsingør i Danmark. Udskiftningen kommer til ske ved, at de oprindelige kabler først fjernes til søs, hvorefter de nye kabler installeres stort set samme sted. Denne operation bliver gennemført så hurtigt og effektivt som muligt, da den elektriske Øresundsforbindelse mellem Sjælland og Sydsverige er vigtig for at sikre forsyning af strøm i de danske stikkontakter.

Klik på kortet for at åbne et GIS-kort, hvor du kan se detaljer om linjeføringen af kablerne til lands og til vands. Det grå bælte markerer det godkendte etableringsareal for kablerne.