Tryk på kortet, hvis du vil se et detaljeret kort med projektområdet for anlæggene på land.

Havvindmølleparken på 800 - 1000 MW skal sende strøm ud på elmarkedet senest i 2027. Parken kan levere strøm til 800.000 – 1.000.000 husstande.
Parken skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord minimum 20 kilometer ude på havet. Den nye park kommer til at hedde Thor efter Thorsminde, som er nærmeste landkending.
Baggrunden for projektet
Det er med Energiaftalen af 29. juni 2018 besluttet, at der udbydes en ny havvindmøllepark som næste skridt mod at opnå 100 procent vedvarende energi i elsystemet i 2030. Til oktober 2021 vil der være fundet en vinder af udbuddet.
For at gøre havvindmølleparken billigere og sikre mindst mulig risiko og usikkerheder for kommende bygherrer er det besluttet, at Energinet skal sørge for, at der bliver udført en række grundige forundersøgelser.
Desuden skal Energinet etablere de tekniske anlæg, der fører strømmen fra en kystnær koblingsstation til den eksisterende transformerstation i Idomlund ved Holstebro.

Forundersøgelser
Energinet skal gennemføre undersøgelser i det 440 km2 havområde, som Energistyrelsen har udpeget til havvindmølleparken og i de korridorer, som søkablet kan placeres i (se kort øverst på siden). Hvor havvindmølleparken og søkablerne placeres inden for disse områder, afgør bygherren. Placeringen skal godkendes af miljømyndighederne.
Undersøgelserne dækker disse felter:
- Havbund: Geotekniske og geofysiske undersøgelser
- Metocean: Undersøgelser af vindforhold, strømforhold og bølgehøjder.
- Miljø: Miljøkonsekvenser af havmøller og anlæg til nettilslutning
Tidsplan for forundersøgelserne
Rapporterne om havbunden og metocean vil være klar til offentliggørelse seneste i april 2021. Rapporterne vil blive offentliggjort på den engelsksprogede version af hjemmesiden.
Nettilslutning
De anlæg, som slutter havmøllerne til elnettet, består af:
- Ilandføring af to 220 kilovolt søkabler på stranden ved Tuskær nord for Nissum Fjord.
- Nedgravning af to 220 kilovolt jordkabler fra Tuskær til Volder Mark (4,2 km)
- Etablering af en ny højspændingsstation ved Volder Mark. Anlægget bliver et såkaldt lukket anlæg; dvs. de tekniske anlæg bliver anbragt inde i bygninger, så de sikres mod saltpåvirkning fra havet. Det samlede bebyggede areal bliver ca. 10.400 m 2 og bygningerne bliver maksimalt 14 meter høje.
- Nedgravning af to eller tre 220 kilovolt jordkabler fra Volder Mark til Idomlund højspændingsstation (25 km)
- Udvidelse af Idomlund højspændingsstation med et nyt 220 kV-anlæg, der placeres syd for det eksisterende anlæg på marken lige nord for Ringkøbingvej. Anlægget bliver etableret som et åbent anlæg af samme type, som allerede forekommer på stationen.
Havvindmølleparkens bygherre etablerer de anlæg, som fører strømmen fra havvindmøllerne ind til koblingsstationen i kystområdet. De øvrige anlæg til nettilslutning etableres af Energinet.
Anlæggene skal være færdige i 2024. Før byggeriet kan gå i gang, skal klima-, energi- og forsyningsministeren give Energinet investeringstilladelse. Desuden skal Energinet indhente VVM-tilladelse (Vurdering af Virkning på Miljøet) hos Miljøstyrelsen.