drift-min

Aktuelle tariffer

I forbindelse med budgetlægning vedtager og offentliggør Energinet hvert efterår eltariffer for det kommende kalenderår.

Energinets eltariffer

Energinets tariffer reguleres af Lov om Elforsyning og Lov om Energinet og overvåges af Forsyningstilsynet.

En accelereret grøn omstilling medfører et voksende behov for transport af energi, og det øger Energinets omkostninger. Derfor hæves Energinets elforbrugstariffer med 1,3 øre/kWh, så de i 2024 bliver 12,5 øre/kWh.

Energinets omkostninger til at drive og udbygge det danske eltransmissionsnet og til at sikre danskerne strøm i stikkontakten stiger. Derfor bliver det lidt dyrere at være elforbruger i 2024: Fra nytår hæves Energinets forbrugstariffer med 1,3 øre pr. kilowatt-time, så de lander på 12,5 øre/kWh.

Når man samtidig indregner en ny model for systemtariffen, betyder det sammenlagt, at tariffen til Energinet stiger med ca. 232 kroner eksklusive moms om året for en gennemsnitsfamilie i et almindeligt parcelhus. En mindre virksomhed med et årsforbrug på 250.000 kWh vil opleve en tarifstigning på 3.430 kroner fra 2023 til 2024.

Nedenfor kan du se alle Energinets eltariffer og gebyrer for henholdsvis 2023 og 2024.

Energinets eltariffer 2023 og 2024

 Alle Energinets eltariffer og -gebyrer angives her eksklusive moms.

Få et samlet overblik over Energinets historiske eltariffer her.

Forbrugstariffer (forbrugerne betaler)

Energinets eltariffer for forbrug afregnes på baggrund af trækket fra det kollektive net.

 

Nettariffen (energitarif)

Nettariffen dækker Energinets omkostninger til forrentning og afskrivning, drift (herunder nettab) og vedligehold af det overordnede elnet (132/150 kV- og 400 kV-nettet) og af udlandsforbindelserne.

 

Kunder med egne 132/150 kV-transformere, der afregnes på 132/150 kV-siden, afregnes til en reduceret tarif. I 2023 er den 0,8 øre/kWh lavere end den almindelige nettarif. For 2024 er den 0,6 øre/kWh lavere end den almindelige nettarif.

 

Systemtariffen

Systemtariffen dækker Energinets omkostninger til forsyningssikkerhed og elforsyningens kvalitet, herunder systemydelser, systemdrift, markeds- og systemudvikling samt omkostninger til DataHub.

 

Den største post er systemydelser, som primært dækker over indkøb af reserver fra markedsaktører (både producenter og forbrugere), der kan stå klar til at sikre balancen og stabiliteten i elsystemet, så det ikke pludselig bryder sammen.

 

Forsyningstilsynet har i juni 2023 godkendt Energinets nye metode for systemtarif for forbrug, der væsentlig bedre end den nuværende model afspejler Energinets omkostninger. Dette medfører, at der fra 1. januar 2024 indføres ny metode for opkrævning af systemtariffen, der introducerer et fast tarifelement i form af et abonnement på 180 kr./år pr. forbrugsmålepunkt. Abonnementet udgør i størrelsesordenen 20-25 pct. af den samlede systemtarif.

 

Med virkning fra den 28. februar 2024, har Forsyningstilsynet godkendt, at der indføres en reduktion i den energibaserede systemtarif på 90 pct. for forbrug over 100 GWh pr. år. I dag er der kun få virksomheder, som har så stort et elforbrug. Det forventes, at denne reducerede tarif for meget store elforbrugere vil understøtte den generelle elektrificering og integration af danske VE-ressourcer, særligt gennem Power-to-X (PtX).

 

Det er muligt at opnå reduceret systemtarif, hvis forbruget overstiger 100 GWh og følgende betingelse er opfyldt:

 

  • Virksomheden aftager elektricitet til ét samlet matrikelnummer eller til sammenhængende bygninger fordelt på flere matrikelnumre til en juridisk enhed/et selskab eller til et koncernforbundet selskab.

For at blive godkendt til reduceret systemtarif forudsættes det, at man anmoder Energinet herom samt indsender oplysninger, der kan dokumentere, at betingelserne er opfyldt. De ønskede oplysninger fremgår af ansøgningsskemaet.

 

Tilslutningspunktet

Som udgangspunkt afregnes tariffer i snitfladen (tilslutningspunktet) til det kollektive elnet. Samplaceret produktion og forbrug før tilslutningspunktet til det kollektive elnet – såkaldte 'prosumere' som fx egenproducenter og VE-egenforbrugere skal således ikke betale energitariffer for 'egetforbrug', der er fuldt samtidigt med egen produktion.

 

De resterende omkostninger dækkes af producenter (indfødningstarif), handelsgevinster på udlandsforbindelserne (flaskehalsindtægter), transitkompensation (ENTSO-E's kompensationsordninger for nettab og infrastruktur) og markedsaktører (balancering og balancetariffer).

Produktion (Producenterne betaler)

Som udgangspunkt afregnes tariffer for produktion på baggrund af indfødning til det kollektive net.

 

Indfødningstariffen

Indfødningstariffen dækker en andel af Energinets omkostninger til det overordnede elnet og afregnes som udgangspunkt på baggrund af nettoproduktionen.

 

Solceller, vindmøller og decentrale værker, der fortsat er omfattet af aftagepligten, betaler ikke indfødningstarif.

 

Pr. 1. januar 2023 trådte en ny metode for producentbetaling i kraft. Denne indebærer en differentieret indfødningstarif, afhængigt af om producenten er placeret i et forbrugs- eller et produktionsoverskudsområde.

 

Metoden indebærer også, at nye elproduktionsanlæg fremadrettet skal betale et engangsbidrag, når de tilsluttes transmissions- eller distributionsnettet. Denne tilslutningsbetaling er også geografisk differentieret.

 

Metoden er en udmøntning af de politiske intentioner i energiforliget fra 2020.

 

Balancetarif for produktion

Balancetarif for produktion dækker en andel af Energinets samlede omkostninger til systemydelser og håndtering af balancemarkedet. Balancetarif betales af produktion og kan ses som en slags (mindre) systemtarif for produktion.

 

Tilslutningsbidrag for elproducenter

Energinet indførte standardiserede tilslutningsbidrag for elproduktion pr. 1. januar 2023 - alle Energinets tilslutningsbidrag angives her eksklusive moms:

 

Tilslutningsbidrag for producenter 2023 OG 2024

*De røde geozoner findes på Green Power Denmarks geozonekort. Se Green Power Denmarks geozonekort og metode for producentbetaling her.

 

Anlæg under 50 kW er undtaget under nærmere betingelser, jf. Green Power Denmarks metode for producentbetaling.

 

Nærmere detaljer kan læses i fakta-ark for producentbetaling, som findes i højre side.

 

Fordeling af forbrugsdominerede områder (lyse) og produktionsoverskudsområder (mørke):

Fordeling af forbrugsdominerede områder (lyse) og produktionsoverskudsområder (mørke)

Fordeling på postnummer-niveau kan downloades som excel-ark her.

Balanceansvar (Balanceansvarlige aktører betaler)

Månedligt gebyr

Månedligt gebyr for at agere på balancemarkedet dækker dele af Energinets administrative omkostninger ved afregning af balanceansvarlige aktører.

 

Gebyr for balancekraft

Gebyret dækker en andel af Energinets samlede omkostninger til systemydelser og håndtering af balancemarkedet, og dele af Energinets administrative omkostninger ved afregning af balanceansvarlige aktører.