- Forside
- El
- Systemydelser
- Indkøb og udbud
- Krav til systemydelser
Krav til systemydelser
- Hovedaftale: Inden et anlæg kan deltage i markedet skal leverandørerne have indgået en hovedaftale med Energinet for at levere systemydelserne. Hovedaftalen skaber grundlag for de handler, der foretages løbende, så disse kan foregå i et simpelt forløb.
- Balanceansvarlig: Det er en forudsætning for at kunne indgå hovedaftale, at aktøren er produktions- eller forbrugsbalanceansvarlig i Øst- eller Vestdanmark.
- Derudover skal det verificeres at anlægget kan levere den specifikke systemydelse, inden for den specificerede responstid, samtidig med at de tekniske krav for ydelsen overholdes. Derudover vil Energinet løbende lave audit af systemydelser i gennem anlæggets levetid. Et prækvalificeringsdokument, som indeholder kravspecifikationer og tests for de specifikke systemydelser, findes herunder. Dokumentet indeholder også specifikationer til aggregerede porteføljer af anlæg.
- Generelle kommercielle betingelser og den praktiske håndtering af de forskellige ydelser, heriblandt informationsteknisk tilslutning til Energinets kontrol center, og de indbyrdes prioriteringer og afhængigheder findes i dokumentet 'Systemydelser til levering i Danmark - Udbudsbetingelser'.
- Den gennemsnitligt leverede energimængde på timebasis for FCR reserverne i hhv. DK1 og DK2 er fundet ud fra en måneds frekvensdata med en opløsning på 1 sekund. Resultaterne for beregningen kan findes i dokumentet 'Activation of frequency controlled reserves'.
- Ved kontrol af frekvensstyrede reserver (FCR i DK1, FCR-D og FCR-N i DK2), vil man modtage en mail, hvis man i perioden har forpligtet sig til at at levere frekvensreserve, hvori der efterspørges data for en bestemt periode. Denne 'FCR Skabelon' bedes udfyldes og returneres med data i sekundopløsning pr. anlæg/aggregeret portefølje.
En høj kvalitet af reserver og systembærende egenskaber, er nødvendig for at transmissionsnettet også i fremtiden kan drives stabilt. De seneste år har udbredelsen af VE i det kollektive elforsyningsnet været støt stigende. En konsekvens af dette er øget kompleksitet i driften af transmissionsnettet. Dette skyldes bl.a. fluktuerende produktion og manglende systembærende funktionalitet, som har resulteret i en større efterspørgsel af reserver og systemydelser.
Systemydelserne, som købes hos elproducenter og elforbrugere i Danmark og i vores nabolande, anvendes til forskellige formål. Alt efter formålet stilles der forskellige krav til, hvordan ydelserne skal leveres. Østdanmark, øst for Storebælt (DK2), og Vestdanmark, vest for Storebælt (DK1) har forskellige typer af reserver, og derfor også forskellige krav hertil.