Gå til hovedindhold
Velkommen til det næste skridt i grøn energis oprindelse

Fortæl mig mere

Læs mere om Projekt Energioprindelse

Test prototypen

Kom godt igang med at teste her

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OG SVAR
 • Hvad koster det at være med?
  Det er gratis at være med i test og evaluering, men vi håber meget på, at du deltager i evalueringen af systemet. 
 • Hvornår afsluttedes første fase af projektet?
  Testfasen kørte hen over efteråret og afsluttedes i november 2020. Herefter blev projektet slut-evalueret og vurderet til videre implementering. 
 • Hvem henvender ElOprindelse sig til?
  Eloprindelse henvender sig hovedsageligt til store elproducenter, store elforbrugere, tradere og markedsaktører. Det er pt. ikke planlagt, at slutkunder deltager i testen. 
 • Hvorfor er der behov for at lave et nyt system til bevisføring af grøn el?

  I det nuværende GO-system (Guarantee of origin) gælder en GO for dit forbrug i op til et år efter det er blevet udstedt. Det betyder i praksis, at beviset for produktionen af den grønne el er afkoblet fratidspunktet, hvor den el forbruges. Selvom man køber et bevis på vindmøllestrøm for et år, kan man altså ikke være sikker på, at det er vindmøllestrøm, man forbruger. Det, der garanteres er, at den mængde vindmøllestrøm, du vil forbruge, vil blive produceret hen over et år - der er altså ikke et garanteret tidsmatch på dit forbrug og produktionen. Elnettet fungerer i denne sammenhæng således som et stort batteri. 

  Samtidig sker hele afregningen i det danske elmarked på timeniveau. Alle målinger bliver registreret i Danmarks DataHub, som er et centralt og uafhængigt it-system i Energinet. Dette giver os mulighed for at forbinde forbrug med produktion af grøn el. Det er et skridt, som giver mulighed for at fremme den grønne omstilling og øge forbrugernes opmærksomhed på deres eget forbrug. 

 • Hvilke perspektiver er der i timebaserede oprindelsesgarantier?

  Der er flere perspektiver i prototypen. Dels er prototypen et bud på en løsning til PtX-området, hvor særligt e-fuels til transportsektoren vil blive betinget af grøn elproduktion. Dels vokser behovet for at kunne dokumentere, at man producerer bæredygtigt og klimavenligt - time for time. Dels kan et tættere match mellem elproduktion og -forbrug blive fundamentet for et mere fleksibelt elmarked, hvor man som forbruger har incitamenter til at forbruge den grønne strøm, når den produceres - og dermed kan man være med til at gøre en forskel. 

   

 • Hvad koster en timebaseret oprindelsesgaranti?

  En timebaseret oprindelsesgaranti, eller en GGO (Granular Guarantee of Origin) koster ikke noget i det nuværende prototype-setup. Vi forventer at testens deltagere sender deres GGO'er "gratis" til testforbrugerne. Hvis løsningen på sigt bliver idriftsat, forventer vi, at der udvikles et marked, hvor der opstår reelle priser for garantierne - som vi kender det i dag fra GO'erne. 

 • Hvor finder jeg ofte stillede tekniske spørgsmål og svar?
  Du finder ofte stillede tekniske spørgsmål og svar her
DRIFTSINFO - EnergiOprindelse
Der er ingen meldte driftsforstyrrelser
Internationalt samarbejde om sporing af energiens oprindelse

Som en del af arbejdet med metoder til sporing af energis oprindelse, indgår Energinet i flere internationale samarbejder med en række partnere fra hele verden. 

 

Energy Track and Trace 

Energy Track and Trace er et internationalt samarbejde, der handler om at samskabe og fremme en international løsning på sporing af energiens oprindelse fra kilde til forbruger, på tværs af grænser. 

Læs mere om Energy Track and Trace her. 

 

EnergyTag

Energytag er et uafhængigt, internationalt, non-profit samarbejde, som arbejder for at definere og bygge et marked for timebaserede certifikater for energis oprindelse. 

Læs mere om EnergyTag her. 

 

Materiale fra eksterne møder og workshops

Markedsspors workshop
12.05-2022

Deltagerliste

Kvalificering af GC'er