Folketinget har i juni 2020 besluttet at sætte gang i forberedelserne til etablering af to energiøer i Danmark, én i Nordsøen og én i Østersøen. Energiøen på Bornholm skal rumme 2 GW, mens Energiøen i Nordsøen skal kunne rumme 3 GW i 2030 og 10 GW på sigt.
Én ø - flere forbindelser: Med energiøer kan strømmen fra mange havmølleparker samles og føres direkte fra energiøen til flere lande. Det er nyt, for indtil nu har man bygget efter devisen én havmøllepark med én strømforbindelse til ét land.
Flere konstruktionstyper: En kunstigt skabt energiø langt ude på havet vil alt efter forholdene kunne anlægges som en opfyldt sand-ø, som stålplatforme eller som en inddæmmet ø med sænkekasser af beton eller stål, der fyldes op med fx stenmateriale. Energiøen i Nordsøen skal konstrueres som en inddæmmet ø.
Energiøen i Østersøen udnytter en allerede eksisterende ø, nemlig Bornholm, som samlingssted for strømmen.
Hvad er North Sea Wind Power Hub? Energinet og det internationale konsortium North Sea Wind Power Hub har siden 2017 undersøgt og udviklet ideen om energiøer frem til at være et realistisk koncept for en accelereret og øget udbygning af havvind i Nordsøen.