Gå til hovedindhold

Bornholmerne viser vejen til Smart Grid

Publiceret d. 1.3.2012 12.13

Af Jeanette Møller Jørgensen

Der var stort fremmøde fra den lokale presse og befolkningen på Bornholm i forbindelse med Østkrafts indvielse af Villa Smart den 13. og 17. februar. Her blev der også for alvor åbnet op for rekruttering af de i alt 2.000 deltagere til Smart Grid-projektet, EcoGrid EU.

Kort tid efter pressekonferencen og åbent hus-arrangementet havde 130 bornholmske husstande tilmeldt sig for at yde deres bidrag til udviklingen af fremtidens intelligente elsystem. Siden Ecogrid EU startede i foråret 2011 har 300 bornholmere meldt sig som interesserede i at være med  i projektet.

EcoGrid EU projektet går ud på at teste, hvordan husholdninger og mindre virksomheder  gennem et mere fleksibelt elforbrug  kan bidrage til en bedre udnyttelse af specielt elproduktion fra vindmøller. I øjeblikket arbejder forskere og industrien således med   udviklingen af et 5-minutters marked for såkaldt regulérkraft, der vil give elforbrugerne en ekstra bonus, når de deltager aktivt i balanceringen af elsystemet.         

Et nyt smart hus
Villa Smart er et demonstrationshus i Rønne, hvor man kan lære mere om, hvad intelligent styring af elforbruget, i et helt almindeligt hus, indebærer. Huset ejes af Østkraft og anvendes især i forbindelse med at ”uddanne” testdeltagerne i EcoGrid i fleksibelt elforbrug.

– Villa Smart viser, hvordan vi i fremtiden skal gøre vores huse mere intelligente, og Villa Smart skal hjælpe os med at illustrere, hvad det hele går ud på, sagde Knud Andersen, formand for Østkrafts bestyrelse, i sin åbningstale.

I EcoGrid EU-projektet vil kunderne blive opdelt i forskellige grupper, der hver især får installeret fjernaflæste målere og forskellige former for intelligent udstyr, der kan tilpasse elforbruget i forhold til prissignalerne på det nye marked.

Projektet vil således også afdække,  hvor meget udstyr, der er nødvendigt for, at kunderne bliver aktive forbrugere i et Smart Grid. Testdeltagerne forventes at bestå af cirka 1.900 husstande og 100 virksomheder.

Læs mere om EcoGrid EU på www.ecogridbornholm.dk og www.eu-ecogrid.net og i projektets nyhedsbrev (på engelsk).

 

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.