Gå til hovedindhold

Dronningen skruer ned for elforbruget

Publiceret d. 29.12.2016 12.52
Kl. 18 den 31. december er der et markant royalt dyk i elforbruget, når danskerne slukker for komfuret og samles foran TV'et.
At dømme efter elforbruget formår Dronningen at samle nationen, når hun holder sin årlige nytårstale. Nytårsaftens kogespids - den tid på døgnet, hvor elforbruget topper, fordi danskerne laver aftensmad - er nemlig helt speciel.
 
- Nytårsaften er der gang i kogeplader og ovne, men det er tydeligt, at vi skruer ned på lavt blus, når dronningen skal holde sin nytårstale. Sovsen skal ikke koge over, mens vi sidder inde i stuen og ser tv. Derfor kommer der et lille, men meget markant dyk i elforbruget efter kl 18, og det lille dyk ser vi ikke på andre aftener, siger Henning Haugaard Rasmussen, Energinet.dk, som nytårsaften 2016 er med til at sikre, at der er styr på elforsyningen i Danmark.
Det er også helt tydeligt, at når dronningen har sagt "Gud Bevare Danmark", bliver der igen skruet op for komfur og ovn.
  
Dagen derpå er meget sløv
Aftenens strabadser afslører sig også meget tydeligt dagen derpå. 1. januar er elforbruget meget lavt, og vi er meget, meget sene til at komme i omdrejninger (den turkise kurve i grafen herunder).
 
Dagen derpå er der mange, som foretrækker lidt frisk luft eller en blunder på sofaen.
Sammenlignet med en almindelig hverdag (blå kurve) er elforbruget meget lavere 1. januar. Det er der ikke noget at sige til, da vi holder fri, og der er lukket ned på langt de fleste arbejdspladser.
 
Men det er også tydeligt, at det er lavere end en anden fridag, en almindelig søndag (grøn kurve).
Nytårsdag sover vi længe, og strømforbruget ligger langt op ad dagen noget under en tilfældig søndag. Vi når næsten at indhente normalforbruget ved 15-tiden, men så er vores kræfter også ved at løbe ud. Vi tager den med ro, mange komfurer får en hviledag, mens vi spiser rester eller take away. Og går tidligt i seng.
 

GRAF: Elforbruget nytårsdag (turkis kurve) er lavere end en almindelig hverdag (blå) og også en fridag (grøn). 1. januar er vi meget trætte, sover længe og går tidligt i seng.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.