Elmarkedet i november: Voldsomme svingninger i dansk spotpris | Energinet

Elmarkedet i november: Voldsomme svingninger i dansk spotpris

Publiceret d. 29.7.2010 13.34
Strejke i Frankrig var medvirkende årsag til, at elspotprisen nåede rekordhøjde i en enkelt time den 15. november

Spotpriserne i de to danske elprisområder, Østdanmark og Vestdanmark, var i november ude for voldsomme svingninger.

I den ene yderlighed var prisen nul i nogle timer søndag den 25. november, hvor der blev produceret meget vindkraftstrøm samtidig med, at elforbruget var lavt.

I den anden yderlighed nåede spotprisen i både Øst- og Vestdanmark op på omkring 7 kr. for en kilowatt-time kl. 18-19 den 15. november. I Vestdanmark var det rekord. Der er flere årsager til den høje pris: Vindkraftproduktionen var lav, muligheden for import fra Norge og Sverige var begrænset, og flere kraftværker var ude af drift. Desuden var strejken blandt energiselskaber i Frankrig med til at sende de danske priser i vejret. Det skyldes, at Tyskland under strejken kun havde beskedne muligheder for at importere strøm fra Frankrig og derfor importerede mere fra Danmark.

I gennemsnit var novembers spotpriser i de timer på døgnet, hvor elforbruget er højest, henholdsvis 43 øre/kWh i Vestdanmark og 41 øre/kWh i Østdanmark. Det er et fald på omkring 9 pct. i forhold til oktober, hvor prisen var relativt høj for årstiden.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.