Energinet.dk sikrer spændingen på Sjælland | Energinet

Energinet.dk sikrer spændingen på Sjælland

Publiceret d. 10.1.2012 14.31
I dag skriver Energinet.dk kontrakt med Siemens om indkøb af en synkronkompensator, som skal installeres på 400 kV-stationen i Bjæverskov nær Køge.

Anlægget skal benyttes til at understøtte den elektriske spænding i elnettet. Det er en opgave de store kraftværker normalt tager sig af, men da flere kraftværker lukker i disse år, må Energinet.dk supplere med andre metoder for at opretholde forsyningssikkerheden.

Derudover er synkronkompensatoren nødvendig for den fremtidige drift af jævn-strømsforbindelserne mellem Øst- og Vestdanmark og mellem Østdanmark og Tyskland.

Synkronkompensatoren er den første af sin art på Sjælland.

Siemens skal stå for at projektere, konstruere, opføre og idriftsætte anlægget, herunder også bygninger til anlægget. Energinet.dk står for at slutte anlægget til 400 kV nettet.

Anlægget skal være i drift i foråret 2013 og kommer i alt til at koste ca. 175 mio. kr.

Hvad er en synkronkompensator
En synkronkompensator er en generator, som dem der benyttes på de centrale kraftværker. På kraftværkerne laver generatoren strøm og drives af kedlen og turbinen. Synkronkompensatoren drives kun af selve elnettet i stil med en almindelig el-motor.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.