Gå til hovedindhold

Energinet.dk udskyder at lægge højspændingskabler i jorden

Publiceret d. 16.11.2012 12.37
Af 581;#Jesper Nørskov Rasmussen
Partierne bag Folketingets energiforlig besluttede i går at udskyde tre forskønnelsesprojekter. Energinet.dk sætter derfor arbejdet med at flytte eller lægge højspændingsledninger i jorden i bero.

Først efter 2020 begynder Energinet.dk at lægge højspændingsledninger i jorden – eller flytte de nuværende master og ledninger - på tre udvalgte strækninger.
Det drejer sig om projekterne Kongernes Nordsjælland, Roskilde Fjord og Årslev Engsø vest for Aarhus. De tre højspændingsledninger var blandt flere naturskønne og rekreative strækninger, som blev udpeget, efter at Folketingets partier i 2008 besluttede at forskønne strækninger – f.eks. ved at tage ledninger fra masterne og grave dem ned i jorden.

Men den eksplosive vækst i antallet af små, private solcelleanlæg har betydet, at forligspartierne nu træder på bremsen andre steder i elnettet for at finde penge til det provenuetab, solcelleboomet giver staten.

Derfor bliver forskønnelsesprojekterne udskudt.

Udskydelsen af projekterne sparer samfundet for 308 millioner kroner frem mod 2020.

Læs forligspartiernes aftale her.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.