Gå til hovedindhold

Energinet.dk udvider sit europæiske samarbejde for at skabe en CO2-fri gasinfrastruktur

Publiceret d. 24.4.2013 12.04
Sidste år etablerede Energinet.dk et samarbejde med de gas-systemansvarlige virksomheder i Holland og Belgien for at udvikle et CO2-frit gassystem i 2050. I dag udvides dette samarbejde til også at inkludere franske GRTgaz og svenske Swedegas.
​Danmark er i færd med den mest ambitiøse grønne omstilling af energiinfrastrukturen i Europa. For at gøre dette så effektivt som muligt er det væsentligt at trække på erfaringer fra andre europæiske lande og søge europæiske løsninger, hvordet er muligt .

Med aftalen bekræfter de fem gastransmissionsselskaber, at de vil bidrage til den grønne omstilling i Europa ved at udvikle et CO-neutralt gassystem frem mod 2050. Aftalen med Energinet.dk’s søstervirksomheder i Holland, Belgien, Frankrig og Sverige medfører, at viden og erfaringer med udvikling af nye grønne teknologier nu deles på tværs af landegrænser.

Det gælder særligt i forhold til:
  • Elektricitet til gas og anvendelse af brint i gasinfrastrukturen
  • Gas og LNG (Liquified Natural Gas) og gas til transport
  • Grønne gasser og certifikater
 
I praksis medfører det, at de eksperter, der bidrager til at udvikle den grønne gasinfrastruktur, nu kan trække direkte på erfaringer fra grønne projekter gennemført i de øvrige lande, ligesom mulighederne for tværgående grønne projekter fremmes.

Energinet.dk deltager desuden med flere af sine partnere i den nystiftede ”North Sea Power to Gas Platform”. Her mødes en større gruppe af gas-relaterede virksomheder fra Nordsølandene for sammen at undersøger muligheder og projekter for effektiv indpasning af især store mængder vindkraft i den samlede energiforsyning ved hjælp af elektrolyse ("Elektricitet til gas").

Hold øje med mere information om dette her på hjemmesiden i begyndelsen af uge 18.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.