Gå til hovedindhold

Farvel til 240 km luftledninger

Publiceret d. 28.8.2014 14.40
Inden midten af 2019 har Energinet.dk fjernet en fjerdedel af det luftbårne højspændingsnet på 132 og 150 kilovolt. Det står klart, efter at virksomhedens bestyrelse har godkendt en række nye kabellægningsprojekter.
​Energinet.dk går nu i gang med at etablere 236 km nye højspændingskabler på 132 og 150 kilovolt. Når kablerne er sat i drift, tages master og ledninger ned på en række strækninger i Jylland og på Sjælland. I alt fjernes 338 km ledningssystemer på strækninger på sammenlagt ca. 240 km.

Kabellægningen udspringer af et politisk ønske om, at hele det danske 132 og 150 kilovolt højspændingsnet lægges i jorden inden 2030. Det betyder, at der sammenlagt skal fjernes 3.200 km ledningssystemer svarende til, at luftledningsstrækninger på 2.300 km forsvinder fra det danske landskab. Flere steder i landet er Energinet.dk i gang med at realisere det politiske ønske.
- Vi tager først fat på de strækninger, hvor master og ledninger er gamle og slidte, og hvor masterne er tæt på bymæssig bebyggelse. Samtidig benytter vi kabellægningen til gennemgribende at forny og omstrukturere 132 og 150 kilovolt nettet, så det passer til fremtidens elsystem, der bl.a. er karakteriseret ved, at mere og mere elproduktion sker spredt rundt i landet, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør, Energinet.dk.

Investeringen, som klima-, energi- og bygningsministeren skal have til godkendelse, er budgetteret til 1,2 mia. kr.
Planen for kabellægningen af 132 og 150 kilovolt nettet er beskrevet i Energinet.dk’s Kabelhandlingsplan – en plan, som revideres hvert andet år. Læs den nyeste plan her.

De nye kabellægningsprojekter
Klik på linkene nedenfor for at få information om de enkelte projekter.

Thy-Mors-Salling
Hjørring-Brønderslev
Trige-Ryomgaard
Aabenraa
Esbjerg
Næstved
Kalundborg - Roskilde
Taastrup - Glostrup

 

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.