Gå til hovedindhold

Folketingets solcelleaftale udskyder Energinet.dk-projekter

Publiceret d. 16.11.2012 13.03
Af 581;#Jesper Nørskov Rasmussen
Havvindmølleparker og forskønnelsesprojekter ændres for at finde penge til solcelleboom.

Folketinget udskyder nu dele af arbejdet til to nye havmølleparker, nemlig Kriegers Flak i Østersøen og Horns Rev 3 i Nordsøen. Flere af Energinet.dk's forskønnelsesprojekter bliver sat i bero.

Det er en del af en aftale, som partierne på Christiansborg indgik i går. Politikerne bag energiforliget var samlet for at ændre reglerne for solcelleanlæg. Det er blevet så populært for private borgere at få solceller på hustagene, at 2020-målet om i alt 200 MegaWatt solcellestrøm allerede er nået i år. Faktisk har stigningen været så eksplosiv, at tallet nu er over 230 MW.  Derfor ønskede klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard at justere ordningen.

For at finansiere statens provenuetab på strøm fra de mange nye solceller, bliver flere af Energinet.dk’s projekter udskudt eller ændret:

Energinet.dk skal lægge søkabler, lave transformatorstationer og ilandføringsanlæg, så energiselskaber kan sætte havvindmøller op på Kriegers Flak og Horns Rev 3. I energiaftalen fra marts i år skulle de to parker sættes i drift 2017-2020. Idriftsættelsen udskydes delvist, men skal stadig være fuldt klar i 2020. Det sparer staten for penge.
 
Tre steder på land udskydes såkaldte forskønnelsesprojekter til efter 2020. Det er tre steder, hvor højspændingsledninger skal flyttes eller graves ned i jorden for at forskønne natur og rekreative områder. Det drejer sig om projekterne Kongernes Nordsjælland, Årslev Engsø og Roskilde Fjord.

 Læs forligspartiernes aftale her.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.