Gå til hovedindhold

Første reaktorspole er kommet til Grenaa

Publiceret d. 8.11.2011 09.45
Store blokvogne læsset med ”kasser” i 100 tons-klassen vil i de kommende uger kunne mødes på landevejene på og i omegnen af Djursland.

Ja, faktisk har den første blokvogn allerede været i Grenaa, hvor den i slutningen af oktober afleverede en 100 tons tung reaktorspole på den nye kabelovergangsstation i den nordlige udkant af byen.

Kabelovergangsstationen forbinder landkablet med søkablet.

Fire transporter til Trige
I den anden ende af landkablet, nemlig i den store transformerstation i Trige, ankommer de to reaktorspoler, som skal bruges her, i uge 46. De køres fra Aarhus Havn til Trige om natten, så de generer så få trafikanter som muligt.

På transformerstationen i Trige skal der også bruges to nye transformere, som skal sætte landkablets spænding på 220 kilovolt op til højspændingsnettets 400 kilovolt. De to 187 tons tunge transformere bliver kørt til Trige i henholdsvis uge 46 og uge 50. Også disse transporter kommer til at ske om natten.

Hvad bruges reaktorspoler til
Når et kabel er koblet til et vekselstrømsnet, vil det virke som en stor kondensator, der hele tiden bliver opladet og afladet igen. Elektrisk set har en reaktorspole den modsatte effekt af en kondensator. Reaktorspoler bruges derfor til at ophæve virkningen af kabler/kondensatorer. Populært sagt leverer reaktoren ladestrømmen til kablet.

Nyhedsbrev om Anholt Havmøllepark
Nyheden her er en af de historier, du kan læse i det seneste nyhedsbrev om arbejdet med at slutte Anholt Havmøllepark til elnettet.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.