Gå til hovedindhold

Hærværk er sandsynligvis skyld i at ledning spærrede motorvej

Publiceret d. 3.4.2013 11.41
Af 581;#Jesper Nørskov Rasmussen
Den nordjyske E39 motorvej blev tirsdag aften spærret, da en tidligere højspændingsledning faldt ned. Meget tyder på, at hærværksmænd har klippet en stålwire over.
​Meget tyder på, at det er hærværk, der er skyld i, at en tidligere højspændingsledning tirsdag aften faldt ned og spærrede den nordjyske E39-motorvej samt jernbanesporret, der løber ved siden af vejen.
 
Energinet.dk havde i løbet af tirsdagen gjort klar til at lave en kontrolleret nedtagning af ledningen, men i løbet af natten blev den wire, der holdt ledningen, sandsynligvis klippet over. Bruddet på wiren ser mistænkeligt ud, og sagen er nu meldt til politiet. Wiren skal undersøges nærmere for at fastslå, om der var tale om hærværk.
 
-Vi kan ikke slå det endelig fast, men meget tyder på det. Der har også været indbrud i et værktøjsskab på pladsen, og der er forsøgt stjålet dieselolie, så der har helt klart været ubudne gæster, siger Sebastian Dollerup, sektionschef i Energinet.dk’s afdeling for Eltransmission.
 
Klokken cirka 22.30 blev politi og beredskab alarmeret og kaldt til stedet, og motorvejen blev spærret i begge retninger ved afkørsel Vestbjerg lidt nord for Aalborg. Også jernbanesporret blev lukket. Energinet.dk sendte mandskab til stedet, ledningen blev fjernet, og cirka to timer efter var vejen igen åben.
 
Der var ikke strøm i ledningen. Den er taget ud af drift og skulle efter planen pilles ned onsdag morgen. Alt var gjort klar til, at motorvejen kl. 9.00 skulle spærres, så ledningen kunne fires forsigtigt ned. Nu tyder meget på, at en eller flere personer klippede wiren over, så ledningen kom til at hænge henover asfalten.
 
Ingen personer kom til skade, men mindst en bil ramte ledningen. Ifølge tv-billeder fra stedet kørte bilen ind i det lavthængende kabel, som borede sig ind i kofangeren.
 
-Det er en livsfarlig situation, der opstår. Det kunne være gået meget værre, når en bil kommer kørende mod en ledning, der hænger lavt over vejen. Det er noget, vi ser meget alvorligt på, siger Sebastian Dollerup.
 
Den tidligere 150 kilovolt-ledning er taget ud af drift og skal pilles ned, fordi nye elkabler er blevet gravet ned i jorden.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.