Julens elektriske puls | Energinet

Julens elektriske puls

Publiceret d. 29.7.2010 13.06
Selv om der bliver stegt og braset over det ganske land, er elforbruget den 24. december omkring en femtedel mindre end på en almindelig vinterdag

Elforbruget svinger i takt med danskernes døgnrytme, og juleaften har sin egen rytme. Det ved Energinet.dk, som har det overordnede ansvar for, at der er tilstrækkeligt strøm i elnettet til at klare behovet for strøm til lys, maskiner, komfurer, computere o.s.v. døgnets 24 timer året rundt.

- Danskernes elforbrug er mindre den 24. december, fordi virksomhederne holder lukket, og fordi vi samles flere familier omkring ét julebord. Desuden fordeler elforbruget sig lidt anderledes den 24. december, end på andre vinterdage, så det indretter vi elsystemet efter, fortæller Jens Møller Birkebæk, som er chef for Energinet.dk’s elkontrolcenter.

- Af erfaring ved vi, at morgenspidsen – som vi i fagsprog kalder den top, der er på elforbruget om morgenen - er lidt senere end normalt, for familien Danmark er tilsyneladende lidt længere om at vågne og tænde lys, tage bad og sætte kaffe over.

Ved frokosttid flader kurven ud, men hen ad kl. 15 sker der igen noget. Elforbruget stiger i takt med, at anden, gåsen eller flæskestegen kommes i ovnen.

- Kogespidsen, som er den spids der er på elforbruget, når der laves aftensmad, er hele året rundt i timen mellem kl. 17 og 18. Og julen er ingen undtagelse. Spisetiderne skal jo overholdes, smiler Jens Møller Birkebæk.

Til gengæld nærmest styrtdykker elforbruget efter kl. 18 juleaften, og fra omkring kl. 20 er der ikke mange elektriske lys, der brænder i de danske stuer. Nu er det tid til juletræ, gaver og levende lys.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.