Gå til hovedindhold

Klar til første strøm fra Anholt Havmøllepark

Publiceret d. 20.6.2012 13.28
Af 50;#Karin Tronbech Hansen
Energinet.dk’s anlæg til transport af vindmøllestrøm færdig før tid

Efter knap halvandet års intensivt anlægsarbejde er Energinet.dk nu klar til at sende strømmen fra den kommende havmøllepark i farvandet mellem Anholt og Grenaa ind i elnettet.

I dag den 20. juni blev idriftsættelsen afsluttet med fuld elektrisk spænding på alle anlægsdele, og et lettet projektteam kunne konstatere, at der var ”hul igennem” fra transformerstationen i Trige gennem landkabel og søkabel og videre til den store transformerplatform i farvandet mellem Grenaa og Anholt.

- Trods et par små bump på vejen nåede vi i mål godt en måned før deadline, som er den 1. august 2012. Og vi holdt os inden for budgettet, siger projektleder Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.

Det samlede ilandføringsanlæg har kostet i omegnen af 1,1 mia. kr.

Efter planen begynder de første vindmøller at producere strøm i løbet af sensommeren. Når DONG Energy er færdig med at opføre hele parken i løbet af næste år, vil dens elproduktion svare til 4 pct. af Danmarks elforbrug.

Anholt Havmøllepark er den tredje havmøllepark, som Energinet.dk har forbundet til elnettet, siden virksomheden blev dannet i 2005. I 2009 blev havmølleparken Horns Rev 2 forbundet til elnettet, og året efter var det havmølleparken Rødsand 2.

Energinet.dk er nu i gang med forberedelserne til at forbinde de næste to havmøllerparker med elnettet, nemlig Horns Rev 3 i Nordsøen og Kriegers Flak i Østersøen.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.