Kontek-kablet atter i drift | Energinet

Kontek-kablet atter i drift

Publiceret d. 29.7.2010 13.53
Jævnstrømsforbindelsen mellem Østdanmark og Tyskland til rådighed for elmarkedet efter to og en halv måneds udetid.

Elmarkedet kan nu atter råde over Kontek-kablet mellem Østdanmark og Tyskland. Energinet.dk's jævnstrømsforbindelse mellem det kontinentale og det nordiske elsystem har været hårdt savnet, siden et skibsanker flænsede kablet på Rostocks red nytårsaftensdag.

    I de efterfølgende måneder lykkedes det NKT-montører ombord på kabelskibet HP Lading at udbedre skaderne på hovedkablet og elektrodekablet. Skaderne på fiberkablet til kommunikation blev samtidigt udbedret fra et andet fartøj.
    Efter omfattende tests i løbet af weekenden stillede den nordiske elbørs, Nord Pool Spot, så atter kablet til rådighed for elmarkedet mandag den 12. marts kl. 6. I den første time dog kun med en kapacitet på 275 megawatt i begge retninger for ikke at overbelaste kablet efter lang tids stilstand.
    Fra kl. 7 var der tale om fuld skrue, det vil sige 550 megawatt i begge retninger. De sidste 50 megawatt råder Energinet.dk over sammen med Vattenfall Europe Transmission, som er systemansvarlig virksomhed på den tyske side.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.