Gå til hovedindhold

Nettilslutning af Horns Rev 3: Sidste landkabel er trukket

Publiceret d. 10.11.2015 07.00
Energinet.dk har nu trukket det sidste stykke landkabel, som skal slutte den kommende Horns Rev 3 havmøllepark til det overordnede elnet.

Landkablet er et 220 kilovolts landkabel, der nu ligger på strækningen mellem Endrup og Blåbjerg i Sydjylland. I Blåbjerg forbindes landkablet til foråret 2016 med et særligt koblingsanlæg, der forbinder landkablet med søkablet. Søkablet er det kabel, der fører strømmen fra havmølleparken i land. I Endrup forbindes landkablet med en ny transformerstation i marts måned 2016, som sætter den elektriske spænding i kablet op fra 220 kilovolt til 400 kilovolt og herfra videre ud i el-nettet.

Forud for det sidste kabeltræk havde Energinet.dk’s leverandør A-HAK udført en 1000 m underboring under Hennegårds Klitter, som var en milepæl for projektet.

Under forhandlinger med lodsejerne på kabelstrækningen blev kabeltraceet ændret, hvilket betød at tre kabellængder mellem Blåbjerg og Varde Å skulle ændres og derfor blev trukket som de sidste. Arbejdet i de mest fugtige områder blev derfor udført ca. 2 uger før end planlagt i projektet. Dette sammen med en ”tør” oktober betød, at Energinet.dk’s entreprenører havde gode muligheder for retablering af arealerne. 

- Jeg er rigtig tilfreds med arbejdet og mine entreprenører, særligt fordi fredag den 4. september satte sine spor på arbejdet, da Vestjylland blev udsat for kraftig regnvejr”, udtaler Mogens Peder Pedersen, som er delprojektleder for Kabel og Luftledninger i Energinet.dk.

Til forår 2016 installerer Energinet.dk den store transformerplatform på havet, som skal opsamle strømmen fra alle havmøllerne og hele ilandføringsanlægget står klar til at transportere strøm til i slutningen af 2016.Foto af en underboring. Energinet.dk borer rør til kablerne i jorden under fx veje, jernbaner og specielle naturområder.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.