Gå til hovedindhold

Nordiske TSO’er tager skridt mod øget europæisk samarbejde om balancering af el-systemet

Publiceret d. 15.12.2015 11.08
De nordiske TSO forbereder sig på fremtidens elmarked, hvor de skal kunne balancere et system med øget andel af vedvarede energi og øget mulighed for at udveksle el med andre områder udenfor Norden.
De nordiske TSO’er bestående af Energinet.dk (DK), Fingrid (FI), Statnett (NO) og Svenska kraftnät (SE) har netop besluttet at iværksatte arbejdet med at etablere et decideret Coordinated Balancing Area (CoBA) for det elektriske balancemarked. Det nye CoBA skal forberede det eksisterende nordiske balancemarked for øget samhandel med områder udenfor Norden, samt sikre at det nordiske markedsdesign lever op til den kommende EU-forordning omkring balancering af elmarkedet. I første omgang vil samarbejde udelukkende fokusere på brugen af de manuelle regulerkraftressourcer.
 
De nordiske TSO’er har efterhånden ti års erfaring med et fælles marked for regulerkraft, og gradvis er regler og love blevet mere og mere harmoniseret imellem landende. Etableringen af det nye CoBA sikrer en opdateret og harmoniseret gennemgang af nationale betingelser, således at markederne integreres endnu tættere sammen. Det opdaterede markedsdesign skal sikre en høj deltagelse af vedvarende energi samt fremme mulighederne for øget samhandel med regioner udenfor det nordiske CoBA.
 
Arbejdet med at designe det nye CoBA starter nu, og ændringer vil gradvist blive implementeret over de næste tre år, afhængig af de krav der bliver gældende i den kommende EU forordning for balancemarkedet.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.