Gå til hovedindhold

Norges kabel igen i drift fra december

Publiceret d. 29.7.2010 14.01
Fra den 15. december er de tre jævnstrømskabler mellem Jylland og Norge igen oppe på næsten fuld kraft, efter at et havari på en norsk transformer i januar satte det ene kabel ud af spillet.

Den anstrengte kraftsituation i Norge har fået norske Statnett til at skaffe en ældre transformer fra ABB som en midlertidig erstatning for den transformer, der havarerede i januar. Alternativet var at vente til foråret, hvor engelske Areva, leverandøren af den transformer, som havarerede, kunne levere den reparerede transformer tilbage.

- Det er rigtig godt nyt for elmarkedet, vurderer markedsdirektør Lene Sonne, Energinet.dk. Markedet har manglet kapacitet på Skagerrak-kablerne bl.a. i situationer med stor vindkraftproduktion i Jylland, og med dén efterspørgsel på importkapacitet, der forventes i Norge til vinter, er det på høje tid, at kablerne igen kommer op på fuld kapacitet.

Når den nye transformer sættes i drift, vil Skagerrak 3-kablet kunne drives med 95 procent af dets kapacitet indtil næste sommer, hvor den istandsatte transformer kan tages i brug. Det betyder, at kapaciteten på de tre kabler til Norge vil være tæt ved 1.000 MW.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.