Novembers elmarked: Mildt efterår giver lavere elpriser | Energinet

Novembers elmarked: Mildt efterår giver lavere elpriser

Publiceret d. 29.7.2010 13.59
Elpriserne på den nordiske elbørs blev i november presset yderligere nedad

Mens Nord Pool Spots systempris var på 45 øre/kWh i begyndelsen af måneden, var den i slutningen af måneden faldet til 30 øre/kWh.

Det markante fald hænger både sammen med de forholdsvis høje temperaturer, som har givet vigende efterspørgsel, og at nedbøren i Norge og Sverige er faldet som regn i længere tid, end den plejer. Normalt plejer tilstrømningen til vandkraftmagasinerne at stoppe i begyndelsen af november, men i år er tilstrømningen endnu ikke hørt op.

Også forwardprisen for første kvartal 2007 er faldet – fra 46 øre/kWh til 34 øre/kWh. Faldet skyldes den forlængede tilstrømning til vandkraftreservoirerne og forventninger om en mild vinter, som vil reducere elforbruget især i Norge og Sverige, hvor mange huse er opvarmet med el.

Disse faktorer virker modsat for forwardprisen for foråret 2007. En mild vinter betyder mindre sne i fjeldene og dermed mindre smeltevand i foråret. På den baggrund er forwardprisen for andet kvartal næste år nu 30 øre/kWh, mens den sidste år ved samme tid var 25 øre/kWh for andet kvartal 2006.  

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.