Gå til hovedindhold

Nyrenoveret Konti-Skan 1 indviet

Publiceret d. 29.7.2010 13.43
Energinet.dk og Svenska Kraftnät har nu overtaget den udvidede jævnstrømsforbindelse over Kattegat fra den engelske leverandør, Areva.
Sammen med den engelske leverandør, Areva, indviede Energinet.dk og Svenska Kraftnät onsdag den 9. maj de nye omformeranlæg til den renoverede og udvidede jævnstrømsforbindelse over Kattegat via Læsø, Konti-Skan 1, som skaber bro mellem det termisk baserede kontinentale elsystem og det vandkraftbaserede nordiske elsystem.
    Det skete ved en sammenkomst på Energinet.dk's omformerstation i Vester Hassing nordøst for Aalborg. En lang række ledende medarbejdere og sagsbehandlere fra de tre selskaber deltog i indvielsen, der markerede, at Areva nu har overdraget ansvaret for forbindelsen over Kattegat til operatørerne, Energinet.dk og Svenska Kraftnät.
    Konti-Skan 1 blev taget i brug i 1965 som den første jævnstrømsforbindelse fra Nordjylland til Norden. Renoveringen omfatter såvel den danske som den svenske omformerstation syd for Göteborg, hvor tyristerventiler nu erstatter de kviksølvbaserede ventiler, der i godt 40 år bidrog til at udveksle elektricitet mellem Norden og kontinentet.
    Det 87 kilometer lange søkabel på bunden af Kattegat og luftledningerne fra stationerne til havet samt på tværs af Læsø genbruges, men den nye omformer-teknolgi har gjort det muligt at øge overføringsevnen på forbindelsen med 110 megawatt til 380 megawatt.
    Energinet.dk og Svenska Kraftnät råder desuden over Konti-Skan 2 fra 1988, som kan overføre 360 megawatt. Den samlede kapacitet er derefter nu på 740 megawatt.
    I forlængelse af indvielsen besigtiger repræsentanter for de tre selskaber i dag Konti-Skan forbindelsens kabelstationer og luftledninger på Læsø.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.