Gå til hovedindhold

Nyt kontrolsystem skal sikre kabel mellem Sjælland og Tyskland

Publiceret d. 15.10.2014 10.47
Energinet.dk og nordtyske 50Hertz Transmission har indgået en kontrakt med ABB om levering af et nyt styresystem til KONTEK – elforbindelsen mellem Sjælland og Tyskland.

​Den 19 år gamle jævnstrømsforbindelse, som strækker sig fra Bjæverskov ved Køge til Bentwisch i Nordtyskland, skal have nyt styresystem. Søkablet blev udskiftet i 2010, mens kontrolsystemet stadig er det oprindelige fra 1995.

- Med 19 år på bagen er kontrolsystemet tæt på at have opbrugt sin tekniske levetid, og dermed er der en øget risiko for et længerevarende udfald af forbindelsen, siger projektleder Per Obbekær, Energinet.dk. - Det er baggrunden for, at vi sammen med medejerne af elforbindelsen 50Hertz Transmission og Vattenfall AB har valgt at udskifte og opdatere kontrolsystemet.

Kontrolsystemet består af to computersystemer, et i Bjæverskov og et i Bentwisch. De to systemer er redundante for at mindske risikoen for udfald af forbindelsen. Udskiftningen består således af udskiftning af disse computersystemer. Teknisk erstattes det nuværende og forældede MACH1-system af et nyudviklet MACH3-system.


Udskiftningen finder sted i 2016.

Kontrakten med ABB lyder på 87 mio. kr. Energinet.dk’s andel er 24,5 mio. kr.
Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.