Gå til hovedindhold

Renoveret Konti-Skan 1 forsinket

Publiceret d. 29.7.2010 14.14
Arbejdet med at modernisere den 40 år gamle jævnstrømsforbindelse mellem Nordjylland og Sverige er forsinket så meget, at den renoverede Konti-Skan 1 nu først går i kommerciel drift 1. februar 2006.

Det er fire måneder senere end planlagt.

Prøvedriften skulle oprindeligt have fundet sted i august og september i år, men leverandøren, engelske Areva, måtte udskyde den, da de nye omformerstationer i Vester Hassing ved Aalborg og Stenkullen ved Göteborg endnu ikke er klar til brug. Prøvedriften finder nu i stedet sted i december og januar. Forløber den efter planen, overtager Energinet.dk og Svenska Kraftnätt forbindelsen fra leverandøren pr. 1. februar 2005.

Forsinkelsen skyldes, at Areva (tidl. Alstom) i forbindelse med ombygning af laboratorier kom bagud med at afprøve ventilerne til de nye tyristerbaserede omformerstationer, ligesom kontrolsystemet heller ikke kunne leveres til den aftalte tid.

Areva er nu i fuld gang med at teste de monterede ventiler, hvorefter hele forbindelsen undergår en række test i en måned fra midten af oktober. Fra 1. december overtager Energinet.dk's kontrolrum i Skærbæk styringen af den renoverede forbindelse, men først fra 1. februar bliver den stillet endeligt til rådighed for elmarkedet på lige fod med den nyere og kraftigere Konti-Skan 2.

Når den nye Konti-Skan 1 overgår til kommer-
ciel drift 1. februar, kan Energinet.dk og Svenska Kraftnätt samlet overføre ca. 740 megawatt. Konti-Skan 1 er nu på 275 megawatt, men en mere tidssvarende teknik øger overføringseffekten til 380 megawatt.

Der bliver god brug for den renoverede forbindelse, da den nuværende i de seneste to år kun har fungeret på halv kraft (120 megawatt) som følge af en transformerbrand på den svenske omformerstation.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.