Gå til hovedindhold

Renovering af pumpestation

Publiceret d. 2.9.2010 10.58
Energinet.dk er i gang med at renovere sin pumpestation og sine skylleledninger til naturgaslageret i Lille Torup. Byggeaktiviteten ved slusen forventes at tage ca. et år.

Energinet.dk's pumpestation har ligget ved slusen i Virksund i godt 20 år. Kystdirektoratet har givet tilladelse til, at Energinet.dk nu renoverer bygningen.

- Vi renoverer pumpestationen for at kunne vedligeholde gaslageret, da hulrummene i undergrunden er krympet i årenes løb. Desuden vil vi gerne være på forkant med nogle nye sikkerhedskrav om at kunne fylde vand i hulrummene. Vi forventer, at det bliver et krav engang i fremtiden, da det allerede er lovpligtigt i Tyskland, siger Leif Hansen, chef for naturgaslageret.

- Gennem de seneste 20 år er de underjordiske hulrum ved gaslageret krympet. Hulrummene ligger halvanden kilometer nede i jorden i en stor salthorst, og der dannes hele tiden nye saltkrystaller i hulrummene. Hvis myndighederne giver tilladelse, vil vi begynde at genudskylle ét af de eksisterende hulrum. Det vil øge hulrummets volumen med 15 procent, siger Leif Hansen.

Ansøgningen til genudskylningen ligger i øjeblikket hos myndighederne, og en VVM-undersøgelse af miljøpåvirkningerne er klar i løbet af foråret. Selv om det i første omgang kun er besluttet at genudskylle ét af hulrummene, så går ansøgningen til myndighederne på genudskylning af de syv eksisterende hulrum og  udskylning af op til ni nye hulrum.

- Med en samlet godkendelse fra myndighederne vil vi senere kunne beslutte en trinvis udbygning i takt med, at behovet for lagerkapacitet øges, og uden at vi for hvert trin skal starte helt forfra med at få myndighedernes godkendelse, siger Leif Hansen.

Gaslageret i Lille Torup har en kapacitet, der svarer til 10 procent af det danske årsforbrug af gas.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.