Septembers elmarked: Fald i elspotpris men stadig forventning om høje vinterpriser | Energinet

Septembers elmarked: Fald i elspotpris men stadig forventning om høje vinterpriser

Publiceret d. 29.7.2010 14.01
Lavere priser på olie og gas og stigende vandstand i de nordiske vandkraftmagasiner fik septembers elspotpris til at falde, men markedet tror fortsat på høje priser til vinter

Septembers nedbør i Norge og Sverige kombineret med faldende priser på olie og gas og dermed faldende priser på CO2-kvoter betød, at elspotprisen i timerne med maksimumforbrug faldt fra ca. 60 øre/kWh i august til ca. 50 øre/kWh i september i Danmark og de øvrige nordiske lande.

Prisen på CO2-kvoter har ligget konstant omkring 16 euro/ton CO2 hele sommeren, men faldt til 12 euro i slutningen af september som følge af den faldende pris på naturgas. Når gasprisen falder, afløser gasfyrede kraftværker - som har lavere udledning af CO2 end kulfyrede værker - i teorien kulfyrede værker, hvorved efterspørgslen efter CO2-kvoter falder.

Fald i CO2-kvoteprisen bidrager til endnu større forskelle mellem på den ene side de kontinentale termiske kraftværkers marginaleomkostninger og på den anden side vandkraftens marginal omkostninger (vandværdien) i Norden. På den baggrund fortsatte den eksport i nordgående retning, som startede i august måned.

Regnen i september var dog langt fra nok til at rette op på underskuddet i vandkraftmagasinerne. Vandstanden er fortsat betydeligt under normalen, og det afspejler sig i generelt høje forwardpriser på den nordiske elbørs. Sidst år i september kostede en forwardkontrakt for det nærmeste år 26 øre/kWh, mens den i september i år blev handlet til 38 øre/KWh.

I de to danske prisområder – Østdanmark og Vestdanmark – resulterede høj vindkraftproduktion i kombination med lavt weekendforbrug i priser på nul én time søndag den 3. september.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.