Skagerrak 3 klar til sommer | Energinet

Skagerrak 3 klar til sommer

Publiceret d. 29.7.2010 13.29
Skagerrak 3-kabelet, som forbinder Norge og Danmark elektrisk, forventes klar til kommerciel drift i første halvdel af juli 2008.

Skagerrak 3 har været ude af drift siden 28. august 2007 som følge af transformer-fejl på den danske omformerstation i Tjele ved Viborg.

Godt et halvt år tidligere kortsluttede den kun tre måneder gamle Skagerrak 3-transformer i Kristiansand. Den blev snart efter midlertidigt erstattet af en reserve-transformer, som netop var blevet ledig i Tjele.

- Det nye tidspunkt for idriftsættelse tager højde for, at begge de fejlramte transformere kan nå at blive installeret, testet og klargjort, inden kablet genindsættes i kommerciel drift, oplyser ingeniør Poul Damgaard fra Energinet.dk's Drift & Vedligehold Nord.

De to permanente transformere er snart klar efter omfattende reparationer i henholdsvis Norge (Tjele) og England (Kristiansand).. Derefter venter så transport og montering på omformerstationerne, før de atter kan indtræde i driften.

Jævnstrømsforbindelsen skulle oprindeligt have være i drift i april. Udsættelsen til juli giver nordmændene tid til at geninstallerere den oprindelige transformer, som englænderne får klar hurtigere end ventet. Dermed sparer man Skagerrak 3 for yderligere otte-ni ugers udetid i forbindelse med retablering af den permanente løsning i Kristiansand.

Energinet.dk og Statnett ejer og driver i fællesskab de tre Skagerrak-kabler på i alt 1000 MW.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.