Gå til hovedindhold

Uventet høje elspotpriser i Danmark

Publiceret d. 29.7.2010 14.12
Både Øst- og Vestdanmark har priserne i enkelte timer i den sidste uges tid været uventet høje

I den seneste uge har elspotpriserne i enkelte timer i Danmark været meget højere end forventet.  I de tidlige aftentimer den 23. november når spotprisen godt 3.000 DKK/MWh i Østdanmark og godt 1.000 DKK/MWh i Vestdanmark.

Kontinentaleuropa er ligeledes kendetegnet ved høje priser. Det europæiske marked er ikke i samme grad som det nordiske, kendetegnet ved gennemsigtighed. Formodet knaphed på produktionskapacitet, lav vindproduktion samt uventet tidlig kulde er årsagerne til de høje tyske priser.

I tidligere lignende situationer med omskiftelige markedsforhold i naboområderne er disse områders høje priser kun blevet overført til Vestdanmark. I den nuværende situation overføres priserne ligeledes til Østdanmark.

Priserne overføres til Østdanmark som følge af kapacitetsknaphed i Østdanmark. Knapheden skyldes hovedsageligt to forhold. Den systemansvarlige virksomhed i Sverige, Svenska Kräftnet har som følge af stor efterspørgsel i Sydsverige reduceret handelskapaciteten på Øresundsforbindelsen mod Østdanmark. I tillæg hertil var vindproduktion i Østdanmark meget lav i de pågældende dage.

I Vestdanmark må de voldsomme prisudsving skyldes, at der ikke er meldt tilstrækkelig kapacitet ind i markedet. Imidlertid er produktionskapaciteten i Vestdanmark ikke begrænset af fysiske årsager. Prisdannelsen i Vestdanmark må derfor være et resultat af aktørernes budgivning i markedet.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.