Gå til hovedindhold

Verdens største søkabel til Danmarks største havmøllepark

Publiceret d. 2.9.2010 11.05
25 kilometer specialdesignet og stålarmeret søkabel skal transportere el i land ved Grenaa fra havvindmølleparken ved Anholt.

Energinet.dk har netop indgået kontrakt med NKT, som skal levere kablet, der bliver verdens største af sin art.

Søkablet har tre integrerede ledere og slår med sin diameter på godt 26 cm verdensrekord i treleder søkabler.

Samtidig bliver kablet det første enkelte vekselstrøms søkabel nogensinde, der skal overføre 400 megawatt. Det er tidligere kun gjort med flere separate kabler. Dette er muligt på grund af spændingen på hele 220 kilovolt, som ikke tidligere er anvendt i Danmark til søkabler.

Og Energinet.dk har gode erfaringer med lignende, men dog mindre treleder søkabler fra havmølleparkerne ved Horns Rev og Rødsand.

- Der er flere fordele ved at føre el igennem ét fælles kabel frem for to eller tre separate kabler. For det første bliver installationen af kablet på havbunden mere enkel og dermed hurtigere. For det andet vil tabet af el ved den løbende transmission blive reduceret betydeligt. Så vi sparer altså både tid og penge, siger senioringeniør Thomas Kvarts fra Energinet.dk.

Kontrakten lyder på omtrent 135 millioner danske kroner, og kablet forventes at blive lagt ned i foråret 2012.

Hele anlægget skal være klar til at producere og transportere strøm til elnettet den 1. august 2012.

Anholt havmøllepark bliver Danmarks største med en kapacitet på 400 megawatt. Den bliver i stand til at forsyne 400.000 husstande og dække 4 procent af det danske elforbrug.

Yderligere oplysninger
Thomas Kvarts, senioringeniør, Energinet.dk, mobil 2333 8570

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.