Vindmøllerne producerer halvdelen af elforbruget | Energinet

Vindmøllerne producerer halvdelen af elforbruget

Publiceret d. 29.7.2010 14.00
Efterårets første alvorlige blæsevejr betyder, at en meget stor del af det danske elforbrug dækkes af vindmøllerne.

Kl. 9 var det ca. halvdelen af elforbruget, der blev dækket af vindmøller, mens det kl. 4 i nat var ca. 80 pct.

Med en vindhastighed op omkring 20 meter/sekund i det vestlige Jylland, hvor mange af vindmøllerne er placeret, er elproduktionen fra vindmøller tæt på det maksimalt mulige. Kommer vindhastigheden op omkring 25 m/s, stopper vindmøllerne for at beskytte sig selv.

Gratis el i nat
Forventningerne om en stor elproduktion fra vindmøllerne var medvirkende årsag til, at udbuddet af el på den nordiske elbørs, Nord Pool Spot, i går var så stort, at elspotprisen i både Øst- og Vestdanmark var nul i timerne mellem kl. 1 og kl. 5 i nat.

For at få udbud og efterspørgsel til at mødes, måtte Nord Pool beskære aktørernes udbud, og i Vestdanmark måtte Energinet.dk bede kraftværkerne skrue ned for at få balance mellem elforbrug og elproduktion i driftsøjeblikket, da der ikke var plads til yderligere eksport på de elektriske forbindelser til udlandet.

Den stærke blæst har i øvrigt ikke ført til driftsforstyrrelser i det overordnede elsystem.

Energinet.dk fik i 2017 ny hjemmeside. Alle nyheder publiceret på www.energinet.dk 2005-2016 kan læses her på hjemmesiden, men de kan mangle billeder, grafer, links mv. Nyheder fra arkivet kan derfor se anderledes ud, end da de oprindeligt blev publiceret. Vi beklager de tilfælde, hvor manglende links, grafer mv. virker meningsforstyrrende.