Titan Wind Energy skal levere master til elforbindelse i Sønderjylland

Eagle-masten blev udviklet til luftledningen mellem Kassø og Tjele ved Viborg.

Energinet har indgået kontrakt med kinesisk ejede Titan Wind Energy (Europe) A/S om at levere de omkring 100 elmaster, der skal bruges til udbygningen af elforbindelsen mellem Kassø ved Aabenraa og den dansk-tyske grænse ved Frøslev.

Udbygningen indebærer, at en eksisterende 220 kilovolt ledning erstattes med en 400 kilovolt ledning. Også på sydsiden af grænsen udbygges ledningsnettet. Dermed øges mulighederne for at handle el hen over grænsen. 

Ny mastetype
Masterne bliver af samme type som de master, der er rejst mellem Kassø og Tjele ved Viborg. Den såkaldte Eagle-mast er med et rørformet skaft og tværgående traverser af galvaniseret stål. Den er ca. 40 meter høj og 30 meter bred.

Energinet har desuden valgt Per Aarsleff til at nedramme de monopæle, der udgør fundamenterne for de fleste master.

- Med valget af de to leverandører er vi nået et afgørende punkt i projektet. Da vi også er ved at være færdige med at indgå aftaler med de lodsejere, som skal lægge jord til masterne, holder vi tidsplanen, og i foråret 2019 går vi i gang med at rejse masterne, siger projektleder Christian Jensen. 

Før spaden sættes i jorden, skal Museum Sønderjylland udføre arkæologiske forundersøgelser. Det begynder museet på i løbet af indeværende uge.

Når den nye elforbindelse er taget i brug i midten af 2020, går Energinet i gang med at fjerne i alt 30 km luftledninger i området.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.