solceller ole christiansen

Påskevejret kan aflæses på solcellerne

Corona-krisen stoppede ikke solen i at skinne på danskerne i påsken 2020. Hele 55.000 megawatt-timer lavede solen om til strøm. Det svarer til cirka 11.000 husstandes årlige elforbrug.

Når danskerne var tilrådet at blive hjemme i haven i påsken, var der i det mindste solskin.  Sol, der også bidrog pænt til produktionen af vedvarende energi. 

I perioden fra lørdagen inden palmesøndag og til 2. påskedag stod solen alene for 55.000 megawatt-timer og dækkede dermed 6,6 procent af danskernes strømforbrug i påsken.

Det viser tal fra Energinet. Tilsvarende leverede de danske vindmøller 423.000 megawatt-timer, og kul og naturgas 132.000.

Mere solstrøm i nettet
Stadig mere af den vedvarende energi, der produceres i Danmark, kommer fra solen. 

På bare syv år er andelen af strøm fra solceller steget fra 0,3 procent til 4 procent i 2019. Dermed slår 2019 den hidtidige rekord fra den solrige sommer i 2018, hvor 2,8 procent af den grønne strøm kom fra solcellerne.

Stigningen skyldes ikke mindst, at der kommer flere solceller op i Danmark. Store solcelleparker skyder nu op stort set uden statstilskud. En planlagt solcellepark, der står til at blive landets største, vil strække sig over et areal på 150 hektar. Eller det, der svarer til 210 fodboldbaner. 


Sol og vind står for hovedparten af elforsyningen
På årsbasis dækkede vind og sol i 2019 halvdelen af danskernes strømforbrug. Det er en rekord, som i de kommende år vil blive slået mange gange.

Især vindenergien står for en stor og stigende del af strømmen i danskernes stikkontakter. Vindmølleparken Horns Rev 3, der ligger 20 km fra Blåvandshuk, og blev sat i drift i efteråret 2019, vil alene dække elforbruget i 425.000 husstande på årsbasis. 

Den stigende mængde solceller giver også deres bidrag til, at strømforsyningen er stabil - særligt på de vindstille og solrige dage. Et vigtigt bidrag i takt med at kul og naturgas udfases for at reducere CO2-udledningen fra energiforsyningen.   
 

På Energinets hjemmeside kan du følge energisystemets produktion i realtid. Under "Energisystemet lige nu" trykkes på "Historiske data".

KONTAKT

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.