vindmller ole christiansen
Den strøm, der bliver produceret i Danmark, bliver grønnere og grønnere. Arkivfoto Ole Christiansen

Den danske elproduktion var rekord grøn i 2020

Aldrig er der blevet udledt så lidt CO2 i forbindelse med dansk elproduktion som sidste år. I 2020 var udledningen 13 procent lavere end det hidtidige rekordår, 2019.

Den danske elproduktion har leveret endnu et rekordår. I 2020 udledte elproduktionen 5,2 mio. tons CO2. Det er det laveste niveau nogensinde og 0,7 mio. tons lavere end det hidtidige rekordår 2019 - et fald på knapt 13 procent.

- Vind og sol fortrænger år for år flere og flere fossile brændsler – og lige som produktionen fra vindmøller og solceller mange år når nye højder, så går det bare ned og ned med CO2-udledningen, siger Katja Birr-Pedersen, afdelingsleder i Analyse og Modeller.


De danske elproducenter udleder samlet set mindre og mindre CO2.

Det har samtidigt medført en rekordlav CO2-intensitet for dansk elproduktion, som i 2020 var 117 gram per kWh.

En medvirkende årsag til det rekordlave CO2-niveau er også, at 2020 bød på lave elpriser i Norden, og derfor producerede danske kraftværker mindre, mens vi importerede mere strøm, bl.a. vandkraft fra Norge og Sverige.

Tallene er opgjort i Energinets årlige Miljøredegørelse. Ud over at opgøre udledningerne fra den danske elproduktion, indeholder redegørelsen også en miljødeklaration af den strøm, vi trækker ud af vores stikkontakter – altså den danske elproduktion opgjort time for time fraregnet eksport af dansk strøm og medregnet import fra vores nabolande. 

En gennemsnitlig dansk kilowatttime bestod sidste år af 45 procent vind, 4 procent sol, 10 procent vandkraft og 13 procent biobrændsler.

Det er den grønneste sammensætning nogensinde, og det kan ses på den rekordlave værdi for CO2-intensiteten ved forbrug af en gennemsnitlig dansk kilowatttime, der i 2020 var 122 g/kWh. Det er et fald på omtrent 15 procent i forhold til 2019.

Figuren viser, hvordan en gennemsnitlig kilowatttime i danskernes stikkontakter set over hele 2020 var sammensat.

 

KONTAKT

OM REDEGØRELSEN

Energinet udgiver Miljøredegørelse 2020, som består af Miljødeklarationen og Miljøberetningen. Mens Miljødeklarationen beskriver miljøpåvirkninger ved elforbrug i Danmark, beskriver Miljøberetningen miljøpåvirkningerne fra elsektorens produktionsanlæg.

Miljøberetningen forholder sig desuden til de kommende 10 års udvikling inden for sektoren både med hensyn til luftemissioner samt den generelle udvikling på produktionssiden i elsystemet. 

Du finder Miljøredegørelsen på denne side under punktet "Miljødeklaration".

 
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.