
Forundersøgelser til Energiø Bornholm skydes i gang
Energinet har nu fået grønt lys til at udføre forundersøgelser på havet for de kommende havvindmølleparker i Østersøen.
Som led i den grønne omstilling besluttede Folketinget tilbage i juni 2020 at sætte gang i forberedelserne til etablering af to energiøer i Danmark – én i Nordsøen og én i Østersøen på Bornholm.
Energinet har fået til opgave at stå for forundersøgelserne til begge energiøer. Og nu har Energistyrelsen formelt set givet Energinet grønt lys til at starte forundersøgelser på havet i Østersøen.
Bliver godt at komme i gang
Hanne Storm Edelfsen, der er vicedirektør i Energinet og øverst ansvarlig for Energinets arbejde med energiøerne, forklarer, at arbejdet med energiøerne har stået på i lang tid. Men at Energistyrelsen nu formelt set har givet grønt lys til forundersøgelser i Østersøen er en vigtig milepæl for etableringen af energiøen i Østersøen.
"Der er tale om et kæmpestort forundersøgelsesprojekt. Kabler og anlæg til energiøen vil krydse et virvar af sejlruter, fiskeområder, allerede planlagte havvindsområder og meget andet. Så det bliver godt at komme i gang," siger Hanne Storm Edelfsen.
Hun forklarer desuden, at forundersøgelsestilladelsen ikke i sig selv giver ret til at opføre havvindmøllerparker i områderne, men tilladelsen giver Energinet ret til at indsamle relevante oplysninger om natur og miljø.
På baggrund af tilladelsen vil Energinet sende skibe i Østersøen for at undersøge og opmåle havbunden i forundersøgelsesområderne, hvor to havvindmølleparker kan placeres. Ligesom Energinet skal kigge nærmere på dyrelivet i områderne.
Forundersøgelser på land kommer senere
De to havvindmølleparker skal kobles til en energiø på Bornholm. Forundersøgelserne til Energinets anlæg på land bliver udført senere.
Senere på året vil Energistyrelsen igangsætte den strategiske miljøvurdering (SMV) af energiøen på Bornholm og havvindmølleparkerne, og der forventes en høringsproces ultimo 2021/primo 2022.
Udbuddets vinder kan også bruge miljøundersøgelserne til den senere miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt på havet.