Gå til hovedindhold

Det grønne må ikke gå i sort

Vi har i årtier indpasset mere og mere vind og sol i det elsystem, der oprindeligt blev bygget med store, centrale kraftværker som centrum og garant for forsyningssikkerheden. Men et helt grønt elsystem ændrer fundamentalt ved den måde, vi sikrer, at danskerne altid har strøm i stikkontakterne. Vi skal faktisk tænke elsystemet forfra – ellers vil vi opleve langt flere strømafbrud.

Effekttilstrækkelighed

Kia Marie Jerichau

”Større produktion fra vedvarende energi giver flere ubalancer i elsystemet. Samtidig ændrer aktørbilledet sig markant – reserverne skal komme fra nye grønne kilder. Og vi skal have lært nye aktører, at de kan levere systemydelser og hvordan de gør det – for de har ikke nødvendigvis elmarkedet som deres primære forretningsområde.”

Nettilstrækkelighed

Anders Steen Kristensen

”Der kommer stor spredning på produktion og forbrug – både over tid og geografi - og der bliver brug for mere elnet. Men vi skal udbygge klogt og nok også som samfund acceptere, at der kan være timer på året, hvor fx et solcelleanlæg ikke kan komme af med 100 % af sin produktion. Hvis vi skal bygge elnet til alt og til alle tider, så bliver det dyrt, og vi kommer til at genere flere borgere med kabler og ledninger.”

Robusthed

Christian Flytkjær

”Fremtidens grønne anlæg har ikke den samme stabiliserende effekt for elsystemet som de klassiske store tunge kraftværker havde det. Der er derfor stor debat hos verdens systemoperatører herunder Energinet, forskningsinstitutioner og anlægsudviklere om, hvordan grønne anlæg kan bidrage med dette.”

Informationssikkerhed

Bent Myllerup Jensen

”Når vi i fremtiden skal overvåge et grønt elnet og være i stand til at sikre danskernes forsyning timer og dage frem, vil det kræve beslutningsstøtte af helt andre dimensioner. Informationer og data fra tusindvis af mindre enheder vil kræve intelligente digitale løsninger, som kan sætte os i stand til på få minutter at træffe de rigtige beslutninger. Flere data og it-systemer er nødvendige, men øger kravet om en høj it-sikkerhed.”