Gå til hovedindhold

Energiværker: Put vind i brændstoftanken

Klimavenligt brændstof til transportsektoren og bedre udnyttelse af den vedvarende energi. Det er bare to af de fluer, der potentielt kan klares med ét smæk ved at etablere nye energiværker, hvor forskellige energisektorer spiller sammen i et cirkulært kredsløb.

Elektrolyse

 Elektrolyse er en proces, hvor man via el spalter vand (H2O) til brint (H2) og ilt (O2). Brinten kan herefter udnyttes, som den er, eller konverteres til andre kemiske forbindelser som for eksempel metan eller metanol. 

Hydrogen Valley

Videns- og erhvervscentret Hydrogen Valley tager initiativ til aktiviteter og projekter, der beskæftiger sig med, hvordan brint, biogas og metanol kan fremme den grønne omstilling.

Centret arbejder blandt andet med at tiltrække investeringer og arbejdspladser.

Hydrogen Valley har adresse i Hobro, finansieres af Region Nordjylland og Mariagerfjord Kommune, og det er en del af klyngesamarbejdet House of Energy.

HyBalance

Et elektrolyseanlæg, der via vandbaseret elektrolyse producerer brint. Det gør det muligt at lagre overskydende el fra vindmøller. På den måde kan anlægget bidrage til at balancere elnettet, og brinten kan anvendes i transport og industri.

Anlægget ventes årligt at levere brint til at holde 1000 brintbiler kørende.

Da projektet er et udviklingsprojekt for bæredygtig udvikling i Europa, modtager det både europæisk og dansk støtte fra Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking- programmet og dansk støtte fra ForskEl-programmet.

Hovedinvestor og projektleder er den verdensomspændende virksomhed Air Liquide.