Energinet kan måske estimere solenergiproduktionen ud fra DMIs soldata, og DMI kan bruge Energinets produktionsdata til de løbende kontroller. Det viste sig gennem et pretotype-forløb i vinter, hvor DMI og Energinet samarbejdede for at finde ud af, om der kunne være et potentiale i mere dataudveksling på solenergi-området.
Mindre solcelleanlæg på private forbrugeres hustage eller lignende indsender ikke data til Energinet om produktionen af solenergi. Det betyder, at Energinets drift af elsystemet i forhold til sol kun er baseret på data fra ganske få tusinde anlæg, som så bruges til at gætte på den samlede produktion i hele Danmark.
Samtidig arbejder DMI med data på en mere bagudrettet måde, når instituttet løbende kontrollerer, hvordan deres vejrmodel og -data stemmer overens med den virkelighed, en lang række målestationer observerer.
Korrelation mellem data
Gennem digital analyse af en lang række historiske data målt pr. kommune for både DMI og Energinet viste det sig, at potentialet var til stede. Det fortæller Lasse Borup fra Energinet:
”Når vi sammenlignede de historiske data, var der stor korrelation mellem de observationer, DMIs stationer havde gjort og den produktion, vi havde målt. Det viste os, at der kunne være grundlag for mere samarbejde, end vi allerede har, hvor vi måske kunne bytte de her tal med hinanden for alle sammen at få noget ud af det.”
Også DMI fandt værdi i projektet:
”De foreløbige resultater ser ud til at åbne for nogle muligheder for bedre målinger af solindstrålingen i Danmark,” fortæller Ulrik Ankjær Borch, der er meteorolog ved DMI.
Potentiale for mere samarbejde
Ulrik Ankjær Borch fortæller, at Energinet er en vigtig samarbejdspartner i udviklingsprojekter indenfor brug af DMI’s data, og uddyber:
”Der er ingen tvivl om, at soldata bare er ét område ud af mange, hvor der er potentiale i øget og bedre brug af data. Det er vigtigt, at DMI og Energinet fortsætter den gode og tætte dialog om muligheden for udvikling af nye måder at udnytte data på. Der er i dén grad brug for, at vi sammen definerer og udvikler morgendagens værktøjer og meteorologiske prognoseoutput.”
Energinet ser helt klart også et potentiale i et eventuelt fremtidigt samarbejde om udveksling af soldata:
”Vi mener, at Energinet vil kunne levere et datagrundlag på baggrund af tal fra vores produktionsdata, som DMI vil kunne bruge til at gøre de kontroller, de foretager, endnu bedre. Samtidig vil Energinet kunne lave bedre prognoser for produktion af solenergi, som i sidste ende vil betyde endnu mere sikker drift af elsystemet, end vi allerede har i Danmark,” slutter Lasse Borup.