728_Houstrup_gennembrud2

Gasrøret er boret under klitterne ved Houstrup Strand

Flere måneders intenst arbejde blev fuldført, da gasrøret lørdag aften dukkede op på Houstrup Strand ved vestkysten.

På oktobers sidste dag – kl. 21.45 for at være helt præcis – kom Baltic Pipe i mål med én af de store udfordringer. Gasrøret blev trukket under klitterne og dukkede op på Houstrup Strand på den jyske vestkyst efter en langvarig og udfordrende proces. Når røret i næste uge er blevet trykprøvet, er det parat til i 2021 at blive forbundet på den ene side med den gasrørledning, der kommer i land fra Nordsøen og på den anden side til det gasrør, der fortsætter ind til modtageterminalen i Nybro.

”Det har været en kæmpe udfordring, og vi er glade for, at det lykkedes at få røret trukket igennem inden vinteren, som bestemt ikke ville have gjort arbejdet nemmere,” siger projektleder Bernt Falk Egdalen.


Videoen viser øjeblikket, da rørledningen brød igennem klitterne ved Houstrup Strand.

Af hensyn til den unikke natur ved vestkysten skulle der foretages en underboring af klitterne. Gasrøret blev svejset sammen til et stykke på cirka 850 meter, testet og trykprøvet på en byggeplads i Blåbjerg Klitplantage.

Roret set fra plantagesiden
Gasrøret blev svejset sammen på en byggeplads i plantagen, inden det blev trukket under klitterne.

Fra en byggeplads på stranden borede en stor ”boremaskine” sig under klitterne i et hul på cirka én meter i diameter, så røret kunne trækkes igennem og ned på stranden.

Trækket foregik med cirka 100 meter i timen, og trækkraften blev stille og roligt øget, så trækket til sidst foregik med 220-250 tons.

Succes i andet forsøg

Den succesrige trækning var andet forsøg, for det viste sig at være en vanskelig proces at få gasrørledningen trukket under klitterne. I første forsøg i september satte røret sig fast og måtte trækkes tilbage til byggepladsen i plantagen. Her blev røret nøje undersøgt for at sikre, at det ikke havde taget skade af turen.

Nyt materiel med en større bore- og trækkapacitet blev rekvireret, og det klarede opgaven – blandt andet også fordi diameteren i borehullet blev øget.

På byggepladserne på stranden og i plantagen er Energinet i samarbejde med entreprenørerne nu i gang med at rydde pænt op efter sig og reetablere terrænet, som det var.

Se en video om anlægsarbejdet her

 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.