
Naboer inviteres til at komme med ønsker til 400 kV-linjeføring
Frem til midten af oktober kan borgere og kommuner komme med input til justering af Energinets forslag til placeringen af højspændingsmaster, ledninger og kabler mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse.
Energinet er nu klar med et forslag til linjeføring af de nye 400 kilovolt elforbindelser mellem Endrup ved Esbjerg og Idomlund ved Holstebro samt mellem Endrup og grænsen. Forslag til, hvor der skal lægges kabler i stedet for at blive rejst højspændingsmaster, indgår også i linjeføringen.
Energinets forslag til linjeføring for 400 kV forbindelsen. De gule markeringer er her, hvor Energinet foreslår, at luftledninger erstattes af kabler i jorden. Det er maksimalt muligt at kabellægge ca 26 km.
Forslaget er udarbejdet på baggrund af en række tekniske og miljømæssige undersøgelser og efter at have været i dialog med de kommuner, elforbindelserne går igennem. Nu opfordres borgerne i de berørte områder til at komme med input til linjeføringen.
Mulighed for at justere forslag
- For at vi kan tage mere individuelle hensyn til de berørte borgere, skal vi kende deres behov og ønsker. Fx vil vi gerne vide, om der er landmænd med planer om at udvide bedriften, og om der er boligejere, der bor tæt på anlægget, som ønsker at sælge huset. Vi opfordrer derfor borgerne på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen til at kigge nærmere på vores forslag og sende os deres bemærkninger og ønsker inden den 21. oktober. Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger projektleder Christian Jensen, Energinet.
- Vi er klar over, at myndighedernes behandling af miljøkonsekvensrapporten kan medføre behov for ændring af linjeføring eller kabellægning af andre strækninger, end vi har foreslået. Disse eventuelle ændringer og deres begrundelse vil komme frem i anden offentlighedsfase, hvor alle vil have mulighed for at sende bemærkninger til myndighederne, tilføjer Christian Jensen.
Næste skridt i planlægningen af linjeføringen
Før Energinet kan gå i gang med at etablere de nye elforbindelser, skal der foreligge et plangrundlag, og Miljøstyrelsen skal gennemføre en miljøkonsekvensvurdering af projekterne og udstede VVM-tilladelser.
Miljøkonsekvensvurderingen blev indledt i 2018, hvor offentligheden blev opfordret til at komme med forslag og bemærkninger i den første offentlighedsfase. I løbet af 2020 vil anden offentlige høring blive gennemført. Her vil Energinets miljøkonsekvensrapport, der indeholder et tilrettet forslag til linjeføring, blive lagt frem. Energinet vil i den forbindelse holde borgermøder, og borgerne vil igen få mulighed for at kommentere projektet.
Hensyn til borgerne vejer tungt
Forslaget til linjeføring bygger på en lang række principper og hensyn – hensyn til natur, fredninger, anden planlægning, fortidsminder, visuelle forhold og ikke mindst hensyn til de mennesker, som bor i områderne.
- Vi har bestræbt os på at lave et forslag, som tager så mange hensyn som muligt. Især har vi lagt vægt på hensyn til de borgere, som bor i områderne, og vi har bestræbt os på at lægge linjeføringen så langt væk fra bymæssig bebyggelse som muligt og forsøgt at minimere påvirkningen af boliger i det åbne land. Der er dog desværre enkelte husstande, som kan få luftledningen særdeles tæt på, hvis det nuværende forslag realiseres. Disse borgere har vi talt med, og vi vil lytte særligt opmærksomt til deres behov og ønsker, siger Christian Jensen.
26 km kabler fordelt på 9 områder
I Energinets forslag til linjefø