Kassø-Frøslev: Elforbindelse til Tyskland
Ny 400 kV luftledning erstatter en 220 kV luftledning fra transformerstation Kassø vest for Aabenraa til den dansk-tyske grænse ved Frøslev. Herfra fortsætter forbindelsen via Handewitt ved Flensborg til Hamborg-området. Forbindelsen øger el-handelseskapaciteten mellem Danmark og Tyskland.
Baggrund
Den grønne omstilling af elsystemerne har ført til, at der er bygget mange vindmøller i Vestdanmark og Nordtyskland, hvor der bl.a. er gode vindforhold. Det betyder, at store dele af elproduktionen sker langt væk fra de store elforbrugere. Dermed er der behov for at udbygge de elektriske motorveje - eltransmissionsnettet -, så strømmen fra vindmøllerne kan transporteres hen til de områder, hvor elforbruget er stort og værdien af vindkraften er størst.
Handelskapaciteten mellem det danske og tyske elhandelsområde er begrænset af de nuværende anlæg. Udbygningen i Danmark er en del af en større udbygning der forstærker nettet i området fra syd for Hamborg op til den sydlige del af Danmark.
Elforbindelsens kapacitet
Udbygningen af elforbindelsen vil øge transportkapaciteten over den dansk-tyske grænse til 2500 MW. I dag kan der sendes op til 1500 MW i nordgående retning og 1780 MW i sydgående retning.
Vigtigt projekt for Europa
Udbygningen af den dansk-tyske højspændingsforbindelse står på EU’s liste over vigtige infrastrukturprojekter, der bidrager til sammenkoblingen af de europæiske elnet, de såkaldte Projects of Common Interest (PCI). På den baggrund har projektet modtaget økonomisk støtte fra EU.
Teknisk beskrivelse
Projektet består af:
- En ca. 30 km 400 kV luftledning med to ledningssystemer fra transformerstationen Kassø vest for Aabenraa til Frøslev. Luftledningerne sættes op på master af typen Eagle, som er anvendt mellem Kassø og Tjele ved Viborg
- Udvidelse af transformerstation Kassø med 4 nye felter vest for det nuværende 400 kV anlæg
- Nedtagning af den nuværende 220 kV luftledning fra Kassø via Kliplev til grænsen. Nedtagningen sker, når den nye 400 kV luftledning er sat i drift i 2020
- Nedtagning af den nuværende 220/150 kV luftledning mellem Ensted og Kliplev. Nedtagningen sker senest i 2025
Tidsplan
Aktivitet | Tid |
VVM og tilladelse fra myndigheder | 2015-2017 |
Aftaler med lodsejere og naboer | 2017-2018 |
Anlægsarbejde, station Kassø | 2018-2020 |
Anlægsarbejde, luftledning | 2019-2020 |
Fjernelse af eksisterende master | 2020-2021 |
Anlæggene
Ny luftledning mellem Kassø og Frøslev
På den ca. 30 km lange strækning mellem Kassø vest for Aabenraa og grænsen ved Frøslev opføres en ny 400 kilovolt luftledning, der kan bære to ledningssystemer.
Den nye luftledning er en forlængelse af den ledning, der er opført mellem Kassø og Tjele ved Viborg. Den baseres på de samme retningslinjer for kabellægning og udbygning af transmissionsnettet, som ledningen nord for Kassø.
Fjernelse af eksisterende ledninger
Når den nye ledning er sat i drift i sommeren 2020, fjernes den eksisterende 220 kilovolt ledning på samme strækning. Den 10 km lange 220 kilovolt ledning mellem Enstedværket og Kliplev fjernes senest i 2025. I alt fjernes ca. 40 km luftledninger.
Mastetype
Den nye 400 kilovolt luftledning vil blive hængt op på den såkaldte Eagle-mast. Eagle-masten blev designet til udbygningen af eltransmissionsnettet mellem Kassø og Tjele. Dette projekt blev afsluttet i 2014.
Eagle-masten er ca. 40 meter høj og 30 meter bred, mens de eksisterende 220 kilovolt master er ca. 35 meter høje og 25 meter brede.
Til den 30 km lange strækning skal der bruges omkring 100 master. Det vil sige, at der bliver ca. 300 meter mellem masterne.
Eagle-masten på strækningen mellem Kassø og Tjele
Udvidelse af transformerstationen i Kassø
Transformerstationen i Kassø bliver så stort og vigtigt et knudepunkt, at det bliver nødvendigt at opdele den i flere sektioner. Det medfører, at de nuværende 400 kilovolt luftledninger skal flyttes.
Der er behov for at udvide 400 kilovolt anlægget (den vestlige del af anlægget), da der skal være plads til de to nye ledningssystemer, der skal anlægges mod Tyskland.
Der er ikke plads til det nye anlæg på det eksisterende stationsareal. Derfor er der købt et areal på ca. to hektar vest for den eksisterende station.
Business case
En business case er den analyse, som danner baggrund for Energinets investeringsbeslutning. Her kan du læse den offentlige udgave, hvilket betyder, at visse kommercielle oplysninger er skjult.
TenneT's projekt syd for grænsen
I Tyskland udbygger TenneT transmissionsnettet mellem Hamburg og den dansk-tyske grænse. Læs om projektet (på tysk)
Projektinformation
Projekttype
400 kV Netudbygning og netforstærkning
Godkendt
Region
Sydjylland
Godkendende instans
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Forventes i drift
Projektstatus
Et anlægsprojekt kan have følgende projektstatus:
- Muligt Anlægsprojekt, som er en del af den langsigtede planlægning af el- eller gasnettet, men som endnu ikke er besluttet i Energinet.
- Planlagt Anlægsprojekt, som er besluttet i Energinet, men som endnu ikke er investeringsgodkendt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
- Godkendt Anlægsprojekt, som har fået alle relevante investeringsgodkendelser, og som realiseres, når der er indhentet miljø- og plantilladelser.
- I drift Anlægsprojekt, som er taget i brug inden for det seneste år.